Welke planeten lopen retrograde in 2022?

Elk jaar maak ik voor mijn praktijk een handig overzicht van de retrograde planeten. Zo zie ik sneller welke planeten wanneer aan hun terugloop beginnen en weer direct worden. Ik deel dit uiteraard ook graag met jou! Zo kan jij ook je jaar plannen in functie van deze kosmische energieën. Download het schema onderaan dit artikel.

Deze keer deed ik er ook de lijst bij wanneer de planeten in 2022 van teken veranderen. Ook speciaal voor jou! Handig, toch?

In dit artikel lees je over

  1. Retrograde planeten in transit
  2. In welk huis hangen transitplaneten ergens uit in mijn radix?
  3. Wat is de betekenis van elke retrograde planeet?
  4. Hoe sta je zelf tegenover retrograde planeten?
  5. Waarom zou ik met deze gratis download sheets werken en hoe?
  6. En hoe zit het met de retrogrades in 2022?

 

1. Retrograde planeten in transit

In 2022 lopen alle planeten in transit (de rondvliegende, niet die van je geboortehoroscoop) wel een keer retrograde (op Zon en Maan na, zij lopen nooit retrograde). Mercurius doet dat 4 keer en Uranus 2 keer, eens in het begin en eens aan het einde van 2022.

A colorful solar system chart from the Twentieth Century Atlas of Popular Astronomy (1908), by Thomas Heath BA (1861-1940).

De planeten in het schema gaan voor iedereen retrograde, wat je zonneteken ook is. Het woord retrograde betekent letterlijk ‘teruggaan’. Vanop aarde lijkt het alsof deze planeten hun baan even verlaten en een looping maken, zoals een vliegtuig doet, en dus eventjes achteruit bewegen. Maar een retrograde planeet loopt dus nooit echt achterwaarts, het lijkt alleen maar zo van hieruit. En dat heeft zijn betekenis. Op de blog duik ik dieper in een retrograde vragen-spervuur en kom je er meer over te weten.

Tijdens zulke retrograde periodes worden we uitgenodigd om letterlijk en figuurlijk op onze stappen terug te keren. We worden gevraagd te vertragen en naar binnen te keren omdat iets te snel is gegaan. We krijgen nu tijd om dat recht te zetten.

Daarbij is de betekenis van de planeet die retrograde gaat lopen belangrijk. Soms loopt een planeet terug in een vorig dierenriemteken. Die overgangen zijn belangrijk om in je interpretatie mee te nemen.

Dat is dit jaar bijvoorbeeld het geval voor Mercurius. In 3 van de 4 retrograde periodes schuift Mercurius terug van een luchtteken naar een aardeteken. Van onstandvastige, losse ideeën naar duidelijke, solide en betrouwbare besluiten. Er mist nog iets fundamenteels (het ging te snel) en dat moet nog geïnstalleerd worden. In de 4de retrograde van Mercurius, is er geen tekenverandering en blijven we in het aardse Steenbok hangen.

Zijn alle retrograde planeten even belangrijk? 

Nee, toch niet. De planeten die dichtbij de aarde zweven, voel je meer dan de retrograde gang van planeten die verder van de aarde verwijderd zijn. Meer daarover in 3. Wat is de betekenis van elke retrograde planeet?

Ook het huis in jouw geboortehoroscoop waar de planeet retrograde gaat lopen, speelt een rol. Op dat levensgebied zal zijn energie de meeste impact hebben.

2. In welk huis hangen transitplaneten ergens uit in mijn radix?

Optie 1: nog geen radix of geboortehoroscoop gemaakt?

Maak op Astro.com eerst gratis je geboortehoroscoop. Ga dan naar ‘Horoscopen’ in het topmenu en kies ‘Geboortehoroscoop en Transits’ bij Type Horoscoop. Aan de binnenkant van de cirkel (zwart) staan jouw geboorteplaneten, aan de buitenkant (in het groen) de planeten in transit (dat is de actuele stand van de planeten). De transitplaneten zijn de planeten om in hun retrograde of direct loop rekening mee te houden.

Optie 2: heb je je radix al eerder gemaakt?

Neem dan mijn overzicht erbij en kijk welke planeten op dit moment retrograde lopen. De planeten staan chronologisch geordend. Hemellichamen die vroeg in 2022 retrograde lopen, staan bovenaan. Wie later dit jaar terug gaat lopen, vind je onderaan de tabel. Check in de tabel de graden en het zodiak teken van de retrogade planeet en kijk in jouw kaart waar in de cirkel die graden en het teken vallen. Of druk de transits af rond je radix, dan zie je het nog sneller (lees in Optie 1 hoe).

En in welk huis?

Met je radix erbij zie je meteen ook in welk huis de planeet retrograde loopt. Kijk ook tot hoeveel graden de planeet terugloopt. Misschien verandert hij in dat huis van teken, of verandert hij zelfs van huis. Die overgangen zijn allemaal betekenisvol. 

Als deze overgangen tijdens de terugloop worden gemaakt, dan moet de planeet er in zijn directe (voorwaartse) loop opnieuw door en ook dat heeft belang. Want bij de retrograde loop blijven de planeetenergieën naar binnen werken, en pas bij de directe loop kan de energie eindelijk naar buiten. Dan is er een andere oriëntatie van dezelfde energie mee gemoeid.

Kattenbelletje: betekenis van de astrologische huizen

Huis 1: identiteit, persoonlijkheid, lichaam

Huis 2: bezit, talent, geld, eigenwaarde, skills

Huis 3: communicatie, studie, denken, directe omgeving, buren, broers en zussen, neven en nichten

Huis 4: je (t)huis, gezin, moeder (soms vader), innerlijke psychologie en kind

Huis 5: ontspanning, recreatie, creativiteit, kinderen, zelfexpressie, verliefdheden

Huis 6: verantwoordelijkheid, werk en gezondheid, hygiëne, dagelijkse routines

 

 

Huis 7: de partner, zakenpartners, de anderen, contracten

Huis 8: geld en waarden van anderen, psychologische en therapeutische behandelingen, transformatieprocessen, mysteries van leven en dood, seksualiteit

Huis 9: hogere denken, onderwijs, levensvisie, houvast, religie, geloof

Huis 10: je plek in de maatschappij, je carrière, ambitie, prestaties, wat je wil nalaten, de regels en wetten in de samenleving

Huis 11: gelijkgezinde verenigingen, groepen of personen, vriendschappen, toekomstplannen, dromen, verwachtingen en idealen

Huis 12: wat er zich achter de schermen afspeelt, collectief geheugen van de mensheid, spiritualiteit, het onzichtbare, instellingen voor wie niet kan bijdragen in de samenleving (rusthuizen, ziekenhuizen, psychiatrie, gevangenissen, ashrams, …), goede doelen, meditatie, yoga

 

3. Wat is de betekenis van elke retrograde planeet?

Hieronder geef ik je mee hoe de planeten zich in een retrograde periode gedragen en wat jij eruit leren kan. Soms met tips over wat je beter wel of niet kan doen. 

Niet alle retrograde planeten voel je even fel. De planeten ver van de aarde (bv. Pluto, Neptunus, Uranus) gaan altijd voor een langere periode retrograde. Dat kan tot enkele maanden oplopen. Ze lopen soms 40% van een jaar in de ‘achteruit’ modus. En dat is dus best heel gewoon. Er zijn meer periodes waarin er 1 of meerdere planeten retrograde lopen dan wanneer er geen enkele planeet retrograde loopt.

Let meer op de impact van een retrograde Mercurius, Venus, Mars en eventueel ook nog Jupiter en Saturnus.

 

Mercurius retrograde

Deze loopt het vaakst per jaar retrograde (3 tot soms 4 keer). Alles vertraagt wat met het denken, onderweg zijn en communicatie te maken heeft. Best geen online bestellingen van elektronische toestellen of wagens doen. 

Extra opletten met afspraken maken, check of we wel goed begrepen zijn en dubbelcheck of we zelf wel goed begrepen hebben wat ons wordt gevraagd/gezegd. Contracten teken je best niet, omdat de informatie in deze periode niet vast ligt. 

Lees meer over Mercurius retrograde in het artikel dat ik in 2019 schreef voor Bloom Magazine.

Voelt dit sterkst? Mensen met Zon, Maan of Ascendant in Tweelingen of in Maagd.

Mars retrograde

We liggen in de knoop met onze energie. Er is een gebrek aan energie en focus. We moeten grenzen leren stellen en meer opkomen voor onszelf. We richten onze energie naar binnen, plooien daarvoor even op onszelf terug om te herevalueren hoe we ze in de toekomst beter kunnen gebruiken.

Voelt dit sterkst? Mensen met Zon, Maan of Ascendant in Ram en Schorpioen. Retrograde Mars staat best in vuurtekens (Ram, Leeuw, Boogschutter). In watertekens (Kreeft, Schorpioen, Vissen) ‘verdrinkt’ de energie.

Venus retrograde

We merken vertragingen en starheid in ons liefdesleven. We hebben last met vrouwen of met onze vrouwelijkheid. Relaties lopen moeilijker, niet zo harmonisch. Er is minder vreugde, alles heeft een sombere tint.

We laten ons uiterlijk nu best zoals het is. Doe liever geen schoonheidsingrepen (botox, fillers, bleaching, nieuwe haarkleur) of -correcties (plastische chirurgie) aan je lichaam, gezicht of haar, al zeker geen permanente. 

Voelt dit sterkst? Mensen met Zon, Maan en Ascendant in Stier en Weegschaal.

Jupiter retrograde

Het geluk van de geluksbrenger wordt niet vrijgegeven in deze periode. Zijn boodschap is: “wacht nog maar wat af”. Altijd een belangrijke periode, want deze planeet staat net voor uitbreiding (en chaos, in het levensgebied waar hij doorloopt).

Retrograde Jupiter brengt veel gepieker, dromen en nieuwe ideeën. De vraag is: “wat moet je ermee?” Wacht tot de directe loop van Jupiter voor het antwoord.

Soms zie je de dingen te groot en kan je je verbranden. Daarom moet je nu op je stappen terugkomen om je grote dromen haalbaar te maken.

Voor kunstenaars altijd een creatieve, gunstige periode.

Voelt dit sterkst? Mensen met Zon, Maan en Ascendant in Vissen en Boogschutter. Toch staat Jupiter best in vuurtekens. In watertekens (Kreeft, Schorpioen, Vissen) ‘verdrinkt’ het geluk.

Saturnus retrograde

Traag als Saturnus al is, stremt hij de boel nog meer. We moeten de ernst van iets leren inzien. Het leven is niet altijd genieten. Saturnus heeft altijd een karmische betekenis.

We hebben meer problemen met onze gezondheid nu. Het teken geeft aan welke soort gezondheidsproblemen. In Weegschaal gaat het eerder om het relationele aspect, de harmonie binnen de relatie. Met Saturnus is er te weinig genieten, evenwicht en tevredenheid in de relatie en te veel ernst.

Voelt dit sterkst? Mensen met Zon, Maan en Ascendant in Steenbok (zijn wel vaak fysiek sterke mensen) en Waterman (gaat meer over mentale gezondheid).

Uranus retrograde

Uranus is geen persoonlijke planeet, en toch voelen we zijn impact wel in onze persoonlijkheid. Een retrograde Uranus wijst op iets vanuit onszelf, of van buitenaf, dat ons dwingt te veranderen. Uranus werkt zo plots als een bliksemschicht. Als hij retrograde loopt, krijgen we meer tijd voor veranderingen.

Uranus kan wijzen op nieuw werk. Maar, de bestaande job moet wel eerst worden losgelaten, anders komt het nieuwe werk er niet. We leren flexibel mee bewegen met de veranderingen.

Op gezondheidsvlak verwijst hij naar alternatieve geneeswijzen (zenuwspanningen, artrose op de spieren, …). Meer slapen, of eens een extra baaldagje nemen, helpen ons sneller herstellen.

Voelt dit sterkst? Mensen met Zon, Maan en Ascendant in Waterman.

Neptunus retrograde

Ook Neptunus is minder voelbaar op persoonlijk vlak, tenzij hij bij een radixplaneet staat (conjunctie). We leren dingen loslaten door ze spiritueel te bekijken.

Periode van meer dromen. Wat overdag niet verwerkt is, komt ’s nachts naar boven om te kunnen loslaten. Kan een wat warrige, chaotische periode zijn, vol muizenissen. Bijvoorbeeld: overdag niet goed kunnen plannen, en ’s nachts slechter slapen (maar niet noodzakelijk door nachtmerries of zo).

Voelt dit sterkst? Mensen met Zon, Maan en Ascendant in Vissen.

Pluto retrograde

Ook Pluto wordt eerder collectief, dan individueel ervaren in transits. Transformatieprocessen vertragen en moeten worden herbekeken, ontleerd, bijgestuurd of in vraag gesteld. Er kunnen machtsconflicten sluimeren.

Voelt dit sterkst? Mensen met Zon, Maan en Ascendant in Schorpioen.

4. Hoe sta je zelf tegenover retrograde planeten?

A lithograph, Planetensystem, printed in 1898, an antique representation of a planetary system.

Sommige mensen maken boosdoeners van de retrograde planeten. Dat zijn vaak degenen die niet graag wind tegen hebben, of willen zien wat zich aanbiedt. Retrogrades willen ons iets leren en dat doet soms pijn. Dat beetje pijn is nodig om wat ze je te bieden hebben beter te onthouden.

Dus, of je de retrogrades nu leuk vindt of niet, hangt vooral af van je eigen houding tegenover persoonlijke ontwikkeling. Op tijd en stond vertragen, stilstaan, achterom kijken, evalueren, flexibel zijn en naar binnen keren, hoeft helemaal geen straf te zijn, maar kan net een verrijking betekenen.

Als je het vooraf weet, helpen ze je ervan bewust te zijn waar je mee bezig bent. Zo kan je rustiger en met meer veerkracht omgaan met deze perioden. Want de sterren neigen wel, maar ze dwingen niet.

 

5. Waarom zou ik met deze gratis download sheets werken en hoe?

Wel, persoonlijk vind ik het geruststellend te weten wanneer dingen vooruit kunnen gaan en wanneer ik er nog eens bij stil moet staan. Met deze sheets navigeer ik makkelijker door het jaar. Beter dat ik dit vooraf weet en mezelf niet onnodig opjaag of forceer wanneer de sterren toch niet meewerken.

Hetzelfde gebeurt een beetje wanneer ik weet wanneer een planeet van teken verandert. Een tekenverandering legt een nieuw accent op wat er aan het gebeuren is. Bv. als een planeet van Stier naar Tweelingen gaat, zit je ineens minder vast, kan alles weer meer gaan stromen. Er is minder koppigheid en meer ruimte voor nieuwe contacten en beweging.

Wie meer weet, brengt het verder.

Idem wanneer die planeet van huis verandert. De aandacht komt dan op een nieuw actieterrein te liggen. Planeten aan het einde van een huis bevestigen of ‘verankeren’ wat je daar kwam leren. 3 graden voor het nieuwe huis, voel je de planeet (retrograde of direct) in het nieuwe levensdomein al werken.

Een planeet die een nieuw huis binnengaat, snijdt voor een kortere of langere periode een nieuw levensterrein aan (in het Placidus-systeem zijn huizen niet gelijk en bepaalt de grootte – samen met de omlooptijd van de planeet – mee hoe lang de planeet daar vertoeft). In welk huis de retrograde planeet bij jou loopt, kan je zelf in je eigen kaart bekijken (zie punt 2, hoe).

Is een planeet pas een nieuw huis binnengegaan en loopt die tijdens de retrograde terug naar het vorige huis? Dan heb je op dat actieterrein nog iets niet afgewerkt en geleerd. Je krijgt een nieuwe kans om je levensles daar af te maken.

Omdat bewustzijn de eerste stap is om ons gedrag te veranderen en anders te reageren, vind ik het schema dus een grote hulp. Ook al omdat de standen je kunnen helpen bij de jaarplanning voor je business, communicatie & marketing, sales, persoonlijke ontwikkeling, persoonlijk leven (bv. een huwelijk, een scheiding, baby’s, …).

6. En hoe zit het met de retrogrades in 2022?

Zoals je ziet, lopen bijna voortdurend een of meerdere planeten retrograde. Dat is heel normaal en dus helemaal niet zo’n raar of zeldzaam fenomeen. Integendeel.

Dit jaar zie je duidelijk een lange periode waarin alle planeten samen direct lopen. Als je iets wil lanceren, met iets voortgang wil maken of moet opschieten, is dat je moment. Markeer dan al maar de dagen tussen 5 februari en 30 april 2022 (dat is een kleine maand langer dan in 2021). 

Andersom start je best geen grote nieuwe projecten of doorbraken tussen 25 augustus en 9 oktober, omdat dan 5 tot 6 planeten (van de 8) aan hun pelgrimstocht naar binnen zijn begonnen. Dat is ook bijna een maand langer dan vorig jaar. Het zal dan door allerlei vertragende omstandigheden veel langer duren voor je dat project kan afwerken.

Zelf begon ik tijdens de retrograde periode aan de Online Astro Zelfcoaching Cursus voor Heksen Dragen Sneakers Academy. Ik mikte klaar te zijn in de zomer. Eind 2021 was ik er nog steeds mee bezig. Dat was erg frustrerend. Maar de vertraging is ook goed, omdat de cursus – eigenlijk meer een praktische tool gebaseerd op je Zon, Maan en Ascendant – nu echt nog beter is en nog dieper gaat. Gelukkig is het Heksen Dragen Sneakers team superbegripvol voor deze astrologische omstandigheden!

Dus, om af te ronden, je kan dit schema maandelijks of tweewekelijks bekijken. Maar ook wanneer je met iets vast zit, kan de shift van een planeet van het ene naar het andere teken soms goed voor je uitspelen. Neem ook die lijst dus mee in je jaarplanning. Veel succes!