Retrograde Planeten Binnenstebuiten

“Damn, ‘t zal toch niet waar zijn, hè? Mercurius weer retrograde zeker?” De gekendste planeet in het retrograde verhaal is boodschapper Mercurius. Dat komt omdat de kwieke koerier 3 tot 4 keer per jaar gedurende 3 weken schijnbaar ‘achteruit’ loopt. We komen dus regelmatig met het fenomeen in aanraking. Niet alleen Mercurius kan retrograde lopen. “Ah nee?” Nee hoor. Ook andere planeten kunnen het. Duik even mee in dit retrograde vragen-spervuur en kom er alles over te weten.

Wat is dat eigenlijk, een retrograde planeet?

Om de zoveel tijd wordt een retrograde planeet in zijn baan om de zon ingehaald door de sneller bewegende aarde. Vanop de aarde gezien, lijkt de planeet in zijn baan om te keren. Alsof hij een looping maakt zoals een vliegtuig doet. Op dat moment geeft hij de indruk tijdelijk achteruit te vliegen. Maar dat is een illusie. Want in realiteit wijkt hij natuurlijk niet écht van zijn orbit of ruimtebaan af. Het lijkt alleen maar zo met ons oog.

www.schoolphysics.co.uk

Hoe moeten we een retrograde loop van een planeet gebruiken? 

Retrograde komt van het Latijn ‘retro’ (achterwaarts, terug) en ‘gradi/gradus’ (stappen, een stap). Het is een periode waarin we letterlijk ‘op onze stappen moeten terugkeren’. Iets is te snel gegaan en we moeten vertragen, even stilstaan en achterom kijken, alles herevalueren.

Astrologen korten het woord retrograde vaak af tot Rx.

Het is meestal een uitstekende periode om de blik naar binnen te richten, innerlijke vraagstukken te (her)bekijken en aan psychische introspectie te doen.

Als het weer zover is, dan loopt Instagram over van de tips per retrograde planeet in kwestie. De veralgemeende do’s en don’ts zijn erg aantrekkelijk, maar vooral waar de planeten in jouw horoscoop ergens omdraaien geeft je extra informatie.

Werkt een retrograde planeet dan minder goed dan een directe, of zo?

Zeker niet. Er is eerder sprake van een omgekeerde energetische beweging. In plaats van van binnen naar buiten, wordt dat tijdelijk van buiten naar binnen. De energie blijft dus even goed werken, maar verandert van stroomrichting. Daardoor kan ze minder impact of kracht op de buitenwereld uitoefenen, maar des te meer op jouw binnenwereld.

De belangrijkste en gevoeligste momenten zijn de punten waarop de omgekeerde beweging wordt ingezet. Daarom lees je, bijvoorbeeld bij Mercurius, over zijn schaduwzone en een stationaire periode voor zijn echte retrograde dagen zijn aangebroken.

De planeet lijkt van hieruit ook echt te vertragen aan het begin en einde van zijn looping. Logisch, dat afremmen, want een auto kan ook niet het ene moment 60km per uur vooruit rijden en vanaf de volgende seconde 60km per uur achteruit.

Dat vertragen en weer optrekken gebeurt tijdens de schaduwzone die bij Mercurius ongeveer 10 dagen duurt. Dan hangt de planeet schijnbaar stil. Dat noemen we de stationaire periode. Die duurt meestal een dag of twee. Daarop volgt de retrograde (of de weer directe) beweging.

www.astrologyhoroscopereadings.com

Maar dus niet alle planeten lopen retrograde, zei je?

Nee, van de 10 traditionele planeten lopen alleen de Zon en de Maan nooit retrograde. De andere planeten (Mercurius, Venus, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus en Pluto) lopen wel om de zoveel tijd retrograde.

Mercurius loopt met zijn 3 weken het minst lang retrograde. Trage Pluto loopt met zo’n 5 maanden per jaar het langst retrograde. Daar staat tegenover dat snelle Mercurius per jaar 3 tot 4 loopings maakt, en Pluto slechts 1. Venus en Mars lopen ongeveer om de twee jaar eens voor enkele weken terug. De lengte van die Rx periodes kunnen variëren.

Lopen planeten tegelijk met andere planeten retrograde?

Jawel. Meestal lopen 2 tot 3 planeten op hetzelfde moment retrograde. Soms lopen ze allemaal direct. Soms bewegen ze met 6 planeten (van de 8, go figure!) achterwaarts.

Hoe weet je wanneer de planeten retrograde lopen?

Dat kan je terugvinden in het grote Efemeridenboek, de bijbel van elke astroloog (beeldbron: theastrologydictionary.com). Daarin staan alle planeetstanden (direct en Rx) over honderden jaren vermeld.

Heb je dat boek niet? Geeft niet. Verschillende websites geven de lijsten ook weer per jaar en per maand zoals op Astro.com of Catharinaweb.nl.

Of je kan Adara’s handige overzicht van de retrogrades gebruiken voor dit jaar. Zo zie je het al met 1 snelle blik. Download het gratis onderaan deze pagina.

Sommige retrogrades lijken persoonlijk meer voelbaar. Klopt dat? 

De retrogrades van de persoonlijke planeten, de planeten die dicht bij de aarde bewegen, zijn in het algemeen meer voelbaar dan de generatieplaneten die lichtjaren verder staan. Dus Mercurius, Mars, Venus, Jupiter en Saturnus zouden we meer voelen dan Uranus, Neptunus en Pluto.

Niet alle astrologen zijn het eens dat retrograde planeten écht voelbaar zijn. Ze vinden dat er niet voldoende bewijs voor is. Bovendien lopen er vaak meerdere planeten tegelijk retrograde en is het niet altijd eenduidig om je gevoel terug te brengen tot de ene of de andere planeet.

Wanneer voel je een persoonlijke retrograde planeet zelf meestal wel?

Er zijn wel een paar erg duidelijke standen.

 • als je Zon, Ascendant of Maan in het teken staat, waarover de Rx planeet heerser is
  • Maagden en Tweelingen voelen een Rx Mercurius meer
  • Stier en Weegschalen voelen een Rx Venus meer
  • Rammen voelen een Rx Mars meer
  • Boogschutters voelen een Rx Jupiter meer
  • Steenbokken voelen een Rx Saturnus meer
  • Rx generatieplaneten Uranus, Neptunus en Pluto laten zich minder persoonlijk voelen
 • Als je een stellium hebt in het teken van de Rx planeet of dominante planeet-plaatsingen
 • als je Zon, Ascendant of Maan in het teken staat, waarin de planeet retrograde loopt (bv. Schorpioen en jij bent er ook een)
 • als je Zon, Ascendant of Maan in het tegengestelde teken of element staat van dat van de Rx planeet (bv. Stier als jij een Schorpioen bent en ook Maagd en Steenbok, de twee andere Aardetekens)

Er zijn er nog, hoor, maar dit zijn wel de voornaamste. Je kijkt best waar de retrograde planeten zich in jouw horoscoop bevinden om jouw persoonlijke impact ervan te kennen.

Retrograde planeten: dissen, die handel!

Maar neen, retrograde planeten zijn echt geen boosdoeners of pestkoppen, wat wel nog te vaak ten onrechte gedacht wordt. Integendeel. Ze komen ons leren dat op tijd en stond vertragen en stilstaan, achterom kijken, evalueren, flexibel zijn en naar binnen keren, helemaal geen straf hoeft te zijn, maar net een verrijking kan inhouden.

Conclusie: waar zijn de retrogrades goed voor?

Als je het vooraf weet, helpen ze je ervan bewust te zijn van waar je mee bezig bent. Zo kan je rustiger en met meer veerkracht omgaan met deze perioden. Want de sterren neigen wel, maar ze dwingen niet.

Bewustzijn is de eerste stap om ons gedrag te veranderen en anders te reageren. Met dit in mijn achterhoofd vind ik het persoonlijk makkelijker om door de retrograde perioden te navigeren.

Meer lezen over retrograde Mercurius op de blog

Gratis Download: Retrograde Planeten 2021

In dit handige jaaroverzicht zie je in één oogopslag welke planeten wanneer direct of retrograde lopen. Download de pdf hieronder en plan je jaar in functie van deze kosmische energieën.

Dit jaar zie je duidelijk een lange periode waarin alle planeten direct lopen. Als je iets wil lanceren, met iets voortgang wil maken of moet opschieten, is dat je moment. Markeer dan al maar de dagen tussen 22 februari en 27 april 2021.

Andersom plan je best geen nieuwe projecten of grote doorbraken tussen 23 juni en 7 oktober omdat dat 5 tot 6 planeten aan hun pelgrimstocht naar binnen zijn begonnen. Misschien wacht je zelfs beter tot na 19 oktober als Mercurius ook weer direct wordt.

Gratis download