Mercurius Rx: naar binnen spiegelen

Astrologie lijkt intussen alweer zo ingeburgerd dat bijna iedereen weet wat een retrograde (Rx) Mercurius inhoudt* en wanneer hij plaatsvindt. Toch is deze retrograde periode van Mercurius wat specialer, omdat er zoveel andere energieën meespelen tussen 18 juni en 12 juli 2020. Maar liefst twee eclipsen en een Pluto-Jupiter conjunctie vinden plaats tijdens zijn retrograde reis. Ook de Zon begint aan haar zomertocht door de Kreeft en Saturnus duikelt nog even terug de Steenbok in.

*Mocht je toch nog twijfelen, lees dan deze blog van 2019. Toen liep Mercurius in juli terug van de Leeuw naar de Kreeft.

Wanneer we tegenwoordig de woorden ‘Mercurius’ en ‘retrograde’ in dezelfde zin horen, slaan we vaak – onterecht – al de handen in het haar. Zo van: “Oh, f*ck hè, er gaat weer vanalles mislopen. En dat wil ik niet. Niet nu.” Vooral de Maagd- en Tweelingen-Zonnen, Manen en Ascendanten voelen dat. En nu in juni-juli ook de mensen met Kreeft en Steenbok als Zon, Maan of Ascendant. Maar, let wel, Mercurius is maar de boodschapper, so don’t shoot him.

Don’t shoot the messenger

Je bent zelf verantwoordelijk voor alles wat communicatie en onderweg zijn aangaat. Maak die back-ups, check in je gesprekken of je duidelijk en niet te ongevoelig bent, hou je ex(en) op afstand, koop even geen auto, gsm of computer, denk nog wat langer na over dat contract tekenen, zorg voor extra marge om eventuele vertragingen onderweg op te vangen en leer surfen op de golven die het leven laat aanrollen.

De te leren lessen gaan over gevoeligheden, het lichaam, vrouwen, je familie (en je herkomst), je huis en je innerlijke psychologie. Het is een zeer goede periode om inzichten te krijgen in je eigen familiesysteem, familiekarma, hechting en om contact te maken met je innerlijk kind, liefst onder psychologische of therapeutische begeleiding.

Maar zoals ik al zei, manifesteert zich nog andere woelige kosmische energie tijdens de drie backward weken van onze dienende boodschapper.

21 juni: Nieuwe Maan en Zonsverduistering in Kreeft

Een paar dagen na het begin van Mercurius’ retrograde krijgt de smartipants gezelschap van een Nieuwe Maan die de Zon zal verduisteren, ook al in Kreeft. Want op zondagochtend 21 juni staan de Zon en de Maan samen op 0°. Die nul graden is bijzonder.

In Dane Rudhyars Astrologische Mandala, een boek met gechannelde symbolen met een verklaring voor elk van de driehonderdzestig graden in de dierenriem, lezen we dat de grondtoon (of diepere betekenis) van de Zon en de Maan op 0° in Kreeft is:

Een radicale verandering in de verbondenheid, veruiterlijkt door een symbolische handeling: een punt vanwaar geen terugkeer mogelijk is.”

Het beeld dat erbij hoort is: een schip waarop matrozen een oude vlag strijken en een nieuwe hijsen. Ik denk niet dat dit meer uitlegt nodig heeft voor de veranderende tijden waarin we nu leven.

Nieuwe manen staan altijd voor een nieuw begin. Maar deze nieuwe maan heeft EPO genomen. Dat komt door het versterkende effect van een eclips of zonsverduistering op deze maanfase. De eclips is deze keer ook mooi ringvormig, omdat de iets kleinere Maan voor de Zon schuift. Jammer genoeg gaan we dat in Europa niet zien.

Susan Miller zegt dat deze verduistering opportuniteiten zal brengen en niet zo emotioneel zal voelen als de eclips van de voorbije Volle Maan van 5 juni in Boogschutter. Maar eigenlijk moeten we naar ieders persoonlijke horoscoop kijken om hier echt accurate dingen over te zeggen.

Maar, en dit geldt wel algemeen, als je het nog niet genoeg zou voelen: via al die nieuwe inzichten maken we de weg vrij om oude manieren van leven achter te laten en een nieuw te beginnen. Beslissingen en acties volgen best pas vanaf oktober 2020, wanneer de gewichtige planeten Pluto, Jupiter en Saturnus hun retrograde kar vooruit gekeerd hebben. Maar het denk- en graafwerk mag nu gebeuren.

21 juni: zomerzonnewende

Met de zomerzonnewende is 21 juni een speciale dag. Al duizenden jaren lang wordt deze dag door verschillende volken ritueel geëerd. Het is de langste dag en de kortste nacht van het jaar. Vanaf nu korten de dagen weer. De energetische poorten staan dan wagenwijd open.

Tegelijk begint de Zon haar doortocht in het nieuwe dierenriemteken van de leergierige, beweeglijke Tweelingen. Ze kondigt de start van de zomer of onze bloeitijd aan. Opnieuw een symbolische overgang naar een nieuwe cyclus in ons leven.

1 juli: Pluto en Jupiter tweede keer conjunct dit jaar

Pluto (transformatie) en Jupiter (groei) komen elkaar een tweede keer tegen op 1 juli 2020. In mijn webinar leg ik uit wat dat betekent (en ja hoor, je kan dat nog nabestellen, no panic!).

De eerste keer was op 4 april 2020. Toen liepen ze volle borst vooruit. Nu ontmoeten ze elkaar met ingehouden adem, want beide zijn retrograde sinds mei. We krijgen een time-out in hun vernietigende (Pluto) en expansieve (Jupiter) krachten. We verwachten een pak minder opgelegde macht en besmettingen.

We kunnen tijdelijk nog meer verbeteringen ervaren. Want Venus loopt direct op 25 juni, waardoor weer meer sociaal contact mogelijk is. Al zal er in de sociale Tweelingen altijd die dualiteit zijn: agenda weer gezellig volplannen, of toch wat herontdekte solitaire tijd uit de lockdown behouden?

1 juli: Saturnus even terug op bezoek in Steenbok

Saturnus kan nog geen afscheid nemen van zijn tweejarig verblijf in de Steenbok. Hij dipte sinds 22 maart zijn grote teen al even in de waterkruik van de Waterman, maar pas op 17 december is hij helemaal klaar voor de vernieuwende energie van de vriendelijke humanist. In deze ‘tussenperiode’ kunnen we weer ‘ademen’ en ervaren we Saturnus’ beperkende invloed als minder nijpend.

4 juli: Maaneclips in Steenbok

Tot slot valt ook deze maaneclips onder de retrograde loop van Mercurius. In Steenbok is ze de laatste eclips in de as Steenbok-Kreeft. De volgende eclipsen zullen in de as Tweelingen-Boogschutter plaatsvinden.

Tijdens eclipsen gebeuren er vanalle onverwachte dingen. Het is een moment dat het universum je bij je kraag vat en weer op het juiste pad zet. Er kunnen nieuwe mensen in je leven komen, of kunnen er mensen uit je leven verdwijnen. Eclipsen zijn dus mega-boeiend. Dat lees je in dit eerdere blogverhaal.

Rounding up: spiegel naar binnen

Dat is dus heel wat heftige kosmische energie op 3 weken tijd. We kunnen niet anders dan dat op een of andere manier voelen. En iedereen voelt dit ook anders, op zijn manier. Observeer je lijf, je gedachten en emoties van dichtbij om te horen welke informatie je daaruit krijgt.

Spiegel naar binnen, kijk in jezelf en ervaar wat schakelen tussen verschillende snelheden in je leven met je doet.

Blijf dicht bij jezelf en zoek naar die manieren die echt bij jou passen of waarin jij je thuis voelt. Forceer niets nu. Dat heeft geen zin. “Moet just niks.”

En wat je ook voelt, frustratie of diep vertrouwen, wees dankbaar voor alle lessen die op je pad komen. Go vibrate higher.

 

Hoofdfoto: Ogo van Pexels