De astrologie van de maand mei 2024

De astrologische wervelwind van april is wat gaan liggen. Mei is gelukkig veel rustiger. Toch staan de sterren niet stil. Wat gebeurt er deze maand?
 
 • Pluto retrograde (3 mei)
 • Nieuwe maan in Stier (8 mei)
 • Mercurius naar Stier (16 mei)
 • Venus conjunct Uranus (17-19 mei)
 • Zon conjunct Jupiter (17-20 mei)
 • Mars conjunct Noorknoop (17-20 mei)
 • Zon naar Tweelingen (21 mei)
 • Volle maan in Boogschutter (23 mei)
 • Venus naar Tweelingen (24 mei)
 • Jupiter naar Tweelingen (26 mei)

Laten we wat dieper op deze bewegingen in gaan in de volgorde van de snelste naar de traagste planeet. We beginnen bij de maan en eindigen bij Pluto.

Nieuwe en volle maan in mei

De nieuwe maan bevindt zich altijd in het teken waar de zon in staat. Dat was op 8 mei nog in Stier. Een herinnering om een nieuwe intentie te zetten rond geld, waarden en relaties. 
 
De volle maan bevindt zich in het teken tegenover het zonneteken. Op 23 mei staat de zon al enkele dagen in Tweelingen, dus staat deze volle maan in Boogschutter. Welk groot project of welke grootste gedachten komen worden er bij jou volbracht? Durf je wel genoeg?
 

Zon naar Tweelingen

Deze maand ruilt de zon op 21 mei haar rustige, door eenvoud gedreven ‘aarde-weide’ van de Stier voor het sterrenbeeld van de luchtige, speelse en veranderlijke Tweelingen. Na het genieten en het aarden zoeken we weer verbinding en interactie, nieuwtjes, kennis en mensen op. We hebben weer meer zin in buiten komen en er zit terug beweging in onze contacten en gesprekken. Tweelingenseizoen is gestart!  Let’s have some fun!
 

Zon conjunct Jupiter

Dit zijn een heerlijke paar dagen waarin je zelfvertrouwen en levensvreugde een boost krijgen. Hoe voel jij je tussen 17 en 20 mei? Je kan nu ongepardonneerd stralen, een dappere beslissing nemen, of met iets groots naar buiten komen. Je hebt een positieve outlook en vertrouwen in het leven. Let enkel op met overdaad zoals teveel eten en drinken, te lang bezig zijn en te laat gaan slapen. Grenzen op genieten zijn deze dagen ietsje moeilijker te trekken als je je niet bewust bent van deze energie. 
 

Venus en Mercurius naar Tweelingen 

Wanneer de zon van teken verandert, volgen Venus en Mercurius snel. Deze twee kleinere planeten bewegen astronomisch dicht rond de zon en verhuizen samen naar het sterrendecor van de Tweelingen. Venus doet het deze maand al op 24 mei; Mercurius volgt vanaf 4 juni. Excellent om nieuwe mensen te ontmoeten, zowel zakelijk als relationeel.
 

Venus conjunct Uranus in Stier

Omdat Venus zo snel beweegt, staat ze nooit lang in verbinding met een andere planeet. Astro.com spreekt dan van een kortdurende of zwakke uitwerking. Dit is een energie-uitwisseling die niet erg gewichtig, en maar van korte duur is. 
 
Tussen 17 en 19 mei kan je verrassingen tegenkomen in relaties. Van een onverwachte, uit de lucht gevallen, blije ontmoeting, tot een onaangekondigd, uit de lucht gevallen, scherp geschil. 
 
Alles kan met Uranus in de mix. Ook de astroloog weet niet hoe deze grillige rebelse planeet zal uitwerken. Maar zoals altijd zijn er twee zijden aan de medaille.
 
Uranus daagt ons uit om voor onze authenticiteit en vrijheid te kiezen. Hij houdt ons flexibel door af en toe een onverwacht stink- of bloesembommetje te droppen en te zien hoe star of soepel we daar tegenwoordig al mee omgaan. Verwacht zeker ook flitsen van schoonheid, misschien wat extra geld op je rekening door een plotse verkoop, en andere aangename momenten.
 

Mars conjunct Noordelijke maansknoop in Ram

Net als Venus is Mars een snelle planeet. Ook hier is de uitwisseling van energie met andere planeten nooit voor lang. Toch is het effect van Mars beter voelbaar dan die van Venus. Mars is nu eenmaal niet zo subtiel vanwege zijn impulsiviteit en energie-opwekkende, drijvende kracht. 
 
Tussen 17 en 20 mei, ongeveer gelijk met de Venus-Uranus conjunctie, is het ons karma (noordelijke maansknoop) om voor onszelf op te komen en risico’s te nemen. Durfde je dat tot nog toe niet, dan kan deze kosmische combinatie je daar een flinke zet in geven. Mars doet ons ‘doen’ alvorens we ‘denken’ (en geloof me, voor denkende mensen is dat best eens verfrissend). Trek je grens, spring in blind vertrouwen, en zet jezelf nu eens eindelijk eerst. Onderneem assertief en jaag ambitieus die doelen na!
 

Jupiter naar Tweelingen

Het meest interessante nieuws deze maand is misschien wel dat van Jupiter, die na een mooi jaar ‘Stieren’, een dik jaar gaat ‘Tweelingen’. Lees wat dit betekent voor jou, de wereld en waar Jupiter zich in jouw kaart bevindt in mijn blog ‘26.05.24: Jupiter naar Tweelingen’ (op komst!).
 

Pluto retrograde in Waterman en Steenbok

Pluto is voor een klein half jaar retrograde gaan lopen begin mei. Het is normaal voor een trage planeet om lange directe en retrograde periodes te hebben. Het is dus helemaal niet zo bijzonder dat die trage planeet bijna de helft van het jaar schijnbaar achteruit loopt. 
 
Pluto loopt retrograde in Waterman en duikt tussen 3 september en 20 november nog een allerlaatste keer in Steenbok, om vanaf dan een goeie 20 jaar in Waterman te blijven. 
 
Welke transformatieprocessen liepen te snel en mogen nog eens herbekeken worden? Waar is nog niet alles tot op de bodem afgebroken om het op een maagdelijk wit canvas herop te bouwen op jouw eigenzinnige, unieke en misschien wel niet-conformistische manier? Hoe kan jij meer vrij worden en meer authentiek leven? 
 
Het is heel goed mogelijk dat we de invloed van Pluto meer zien op maatschappelijk, sociaal-economisch en cultureel vlak, dan dat we hem persoonlijk voelen. Hou de komende jaren vooral de machtsstructuren in de politiek in de gaten, zowel op werelds als Europees vlak.
 
Ik hoop dat onder invloed van de Waterman-energie een verdere verrechtsing en polarisatie in de maatschappij kan omgekeerd worden in het voordeel van menselijkheid, gelijkwaardigheid en vrijheid. Maar we zitten nog maar aan het prille begin van Pluto in de Waterman. Het volk moet spreken. Vanuit de logica en het verstand. 
 

Disclaimer

Deze duidingen zijn informatief en onvolledig. Ze dienen als inspiratie. De persoonlijke interpretatie ervan moet altijd gekaderd worden in de totale individuele horoscoop.

 

Foto credits

 • Anthony (header image)