26.05.24: Jupiter naar Tweelingen

Op 26 mei 2024 schuift Jupiter een sterrenbeeld door. Dat doet hij gemiddeld om de 12 maanden. Na zijn jaar durende visite op de aardeweides van Stier, gaat de geluksplaneet nu iets meer dan een jaar in levendig debat met de Tweelingen. 
 
Wat breng Jupiter ons? Wat betekende hij in Stier? En wat is het verschil met de energie van de Tweelingen? Dat spin ik allemaal voor je uit.
 
Had jij Jupiter bij je geboorte in Stier? Dan had je tussen midden mei ’23 en eind mei ’24 ergens je Jupiter return en is er voor jou een nieuwe cyclus van 12 jaar begonnen. Is je zonneteken Stier? Dan was jij in deze periode een lucky bastard. 
 
Met Jupiter naar Tweelingen zijn de Tweelingen zonnen deze maanden de geluksvogels. Maar ook wie Jupiter in Tweelingen heeft bij zijn geboorte, zal tussen eind mei ’23 en begin juni ’25 zijn Jupiter return ervaren. En ook dat is positief nieuws. Nieuwsgierig? Read on!
 

Joviale Jupiter

Jupiter is een planeet die ik graag zie komen. Niet alleen vanwege zijn wijsheid en brede interesses, maar ook vanwege zijn optimisme. De hoofdthema’s van Jupiter zijn expansie, voorspoed, (persoonlijke) groei, kansen en mogelijkheden.
 
Jupiter handelt altijd in termen van ‘er valt méér uit te halen’. Een drijver pur sang, is hij. ‘Over-drijven’ kan hij dus ook. Niet aflatend (soms vermoeiend), en altijd vanuit dat vrolijke optimisme, op zoek naar wat er voorbij de horizon te vinden is. Want alles wat ervoor ligt, dat kent hij al.
 

Jupiter in Stier

Die hoofthema’s van Jupiter uitten zich tussen midden mei 2023 en 26 mei 2024 via de energie van het teken Stier. Dan denken we aan relaties, waarden, bezit en de natuur.

Je kan meer zintuiglijk genoten hebben van relaties, een nieuwe sensuele liefde hebben ontmoet, meer hebben verdiend (materieel of in waardering op je evolutiegesprek), of meer nood hebben gehad aan in de natuur of je tuin vertoeven.

Je bent misschien aan je eigenwaarde beginnen werken en daarin meer gegroeid dan anders? Je focus kan op slow living hebben gelegen, less is more: hoe kan ik nog eenvoudiger leven? Back to basics.

“Slow and steady wins the race”

Misschien hunkerde je terug naar de stilte en traagheid die de hele lockdown periode met covid meebracht? En wat blijft daar nu nog van over? De natuur, haar organische cycli, botanische rituelen of gezonde voeding kunnen voorop hebben gestaan. Kortom, alles wat jou meer stabiliteit, vertraging, rust en zekerheid brengt.

Zekerheid en stabiliteit in de materie

Zekerheid en stabiliteit vinden is voor Stier als aardeteken essentieel. Maar zekerheid kent vele vormen. Sommigen zoeken ze in het materiële en werken hard, harder, hardst. Dat kan meteen iets opleveren, of nog niet direct. Als je werkt als zelfstandige, ken je dit verhaal uit je hoofd. De financiële onrust speelt je dan parten: ik moet meer zekere of terugkerende projecten hebben. Dus we doen er nog een schepje extra werken bovenop. Gelukkig gunnen we onszelf na diep gaan, ook diepe rust. Dàt is ook Stier: work hard, rest hard.

Wanneer de return on your investment dan wel komt, zorgen de vergoedingen op je bankrekening, of de volgeboekte agenda eindelijk voor meer financiële rust in het kopje. Tegelijk geven de op te leveren projecten weer een ander soort stress rond eigenwaarde: ben ik wel goed genoeg om dit te brengen? Is er niet iemand die dit beter kan dan ik? Het lijkt soms een onmogelijke trade-off om dat ‘o zo gewenste’ rustigere leven te leiden. 

Je kan deze maanden meer hebben verdiend en daarvan opzij hebben gezet om te sparen (de duurzaamheid en het economische brein van de aardetekens). Misschien heb je een huis of een stuk land gekocht, of iets anders dat lang meegaat en voor zekerheid of praktische schoonheid zorgt. Wat ook kan is dat je gespaard hebt om een mooi bedrag uit te geven aan kunst of luxe (ook helemaal Stier).

De zekere waarde in jezelf

Anderen beseffen dat het materiële maar tot op zekere hoogte stabiliteit brengt en zoeken naar innerlijke emotionele rust en eenvoud. Daar moeten we natuurlijk zijn. Je bent niet iets waard door wat je doet en wat je verdient, maar je hebt waarde gewoon door je zijn, door wie je bent. Maar de rekeningen betalen zichzelf niet. Misschien greep je deze periode vaker terug naar meditatie, lange wandelingen en trage avonden zonder televisie en social media? Of misschien voelde je dat allemaal wel, maar lukte het nog niet. Dat kan, met aarde zitten we ook allemaal nog een beetje vast om nieuwe dingen uit te proberen.

Je bent niet iets waard door wat je doet en wat je verdient, maar je hebt waarde gewoon door je zijn, door wie je bent.

Lucky bastards

Hoewel al deze zaken door iedereen in meerdere of mindere mate te voelen waren tijdens Jupiter in Stier, waren vooral de Stieren zonnen de lucky bastards. Zij hebben echt deugd gehad van deze stand. Dat mocht wel na een zwaar anderhalf jaar wroeten en zweten in diepgaande en intense transformatie, ingegeven door de maansknopen in Stier en Schorpioen (tussen december ’21 en mid juli ’23).
 
Tussen mid mei 2023 en eind mei 2024 mocht de bull verschillende aardigheidjes van Jupiter ontvangen. Die zouden moeten gezorgd hebben voor meer rust en stabiliteit dan ervoor. Ook de Schorpioenen, Leeuwen en Watermannen, en de andere aardetekens Maagd en Steenbok, pikten links en rechts wat graantjes mee van dat geluk. Wil je weten waar jij alle goodies mocht ontvangen? Check dan het huis waar Jupiter in jouw geboortehoroscoop door liep. Dat is het actieterrein in jouw leven waar zich kansen aandienden en waar je in zekerheid of financieel mocht groeien.
 
Geef op astro.com je geboortegegevens in en haal je geboorteradix op. Dat doe je via Horoscopen > Horoscooptekening, Ascendant. Je ziet nu jouw horoscoopwiel. Zoek het symbool van Stier (een cirkel met hoorns erop) en in welk huis of welke huizen ze in je radix vallen. Daar heeft Jupiter in Stier voor jou gewerkt. Onderaan vind je wat de huizen betekenen.

 

Jupiter in Stier samengevat

Voor alle tekens lag de nadruk op expansie van waarde (in de vorm van inkomen en geld, of in de vorm van waardering, rust, eenvoud of andere meerwaarde) en wijzer worden via relaties. Slow living stond centraal, less is more, rust vinden in je eigen waarde, niet alleen in materie verwerven, en genieten van relaties. 
 

Jupiter return in Stier

Al wie Jupiter als geboorteplaneet in Stier heeft, beleefde in die periode ook ergens zijn Jupiter return: de volbrenging en het herbeginnen van de 11 à 12-jarige cyclus van Jupiter door de 12 tekens van de dierenriem. Je kent het fenomeen return in de astrologie misschien beter in de combinatie met planeet Saturnus. Maar andere planeten doen het ook: terugkeren naar de positie bij je geboorte. Zo markeert je Jupiter return het begin van een nieuwe periode van groei en vooruitgang. 
 

Jupiter return

Verwacht geen grootse dingen tijdens zo’n return, vaak werkt die subtieler uit. Maar altijd staat hij in het teken een dieper inzicht in het leven en van grotere wijsheid en volwassenheid verwerven. Je kan er genereuzer of net veeleisender door worden. Als we veel willen ontvangen, moeten we volgens de universele wet van het behoud van energie (“we kunnen geen energie uit het niets scheppen, wel laten transformeren,” zegt astroloog Robert Hand daarover), evenveel gegeven hebben. 
 
We kunnen geen energie uit het niets scheppen, wel laten transformeren. ~ Robert Hand
Sta open voor mensen die je een goed gevoel geven en goeie dingen voor je doen. Misschien komt er meer vrijheid in je leven, of begin je nu aan dingen waar je nooit eerder tijd voor had. Misschien duik je terug in de boeken als student, of boek je eindelijk die verre, lang verwachte reis. Soms brengt een return ook centjes op de rekening, maar ga er niet vanuit. De beloning kan ook geestelijk zijn. Goeie periode voor investeringen of uitbreidingen op zakelijk vlak, zolang je maar niet overdrijft en je verstand erbij houdt.
 

Terugblik naar jouw Jupiter return in Stier

Altijd interessant om eens terug te blikken op de thema’s van ongeveer 12, 24, 36, 48, enz. jaar geleden (de vorige eindes en beginnen van de nieuwe cyclus). Je hebt je Stier return gehad als je geboren bent tussen:
 
 • 5 juni 2011 – 11 juni 2012 
 • 29 juni 1999 – 30 juni 2000
 • 1 december 1988 – 11 maart 1989
 • 10 maart 1988 – 21 juli 1988
 • 17 oktober 1976 – 3 april 1977
 • 27 maart 1976 – 23 augustus 1976
 • 13 april 1964 – 22 april 1965
 • 29 april 1952 – 9 mei 1953

Om het exacte moment te berekenen van je Jupiter return in Stier, kan je transits maken. Of je kan in de Efemeriden opzoeken wanneer Jupiter tussen midden mei ’23 en eind mei ’24 op de graden van jouw Jupiter in Stier stond. Check daarvoor eerst de geboorteplaats van jouw Jupiter in Stier in de tabel op Astro.com. De graden staan naast het symbool van Stier.

Klik dan de Efemeriden van 2023 open. Ga vanaf de maand mei ’23 kijken in de kolom van Jupiter tot je aan de graden komt uit jouw tabel. Bv. je Jupiter staat op 23°25′ in Stier. Het kan dat je de Efemeriden van 2024 vanaf januari moet bekijken daarvoor als jouw Jupiter al verder in Stier stond. Neem 1 graad voor en na jouw graden als ‘werkende periode’ van jouw Jupiterreturn.  In het voorbeeld kijk je naar 22°25′ tot 24°25′. Op de rijen zie je links de data. Noteer de datum van de eerste en de tweede graden. Dat is wanneer jouw Jupiter teruggekeerd is naar zijn thuisbasis en zich voor weer 12 jaar in een nieuwe cyclus geëngageerd heeft.

 

Jupiter in Tweelingen

Voor iedereen geldt dat wat nog wat vast zat, of te traag ging door de aarde kenmerken van Stier, nu in een stroomversnelling komt. Tweelingen energie gaat helemaal over bewegen, met mensen praten, uitwisselen, leren en onderweg zijn. Nieuwe ideeën borrelen zomaar op, alles wekt onze nieuwsgierigheid en interesse. Er is zoveel dat we niet weten waar eerst kijken of ons mee bezig moeten houden. Jupiter ‘verkondigt’ een visie en dat lukt in Tweelingen wonderwel.

Je voelt al dat een planeet die gaat over expansie, groei en enthousiasme zichzelf helemaal kan verliezen in de oneindig interessante energie van de Tweelingen. Daarom zeggen we ook dat Jupiter ‘in val’ staat in dit teken. Dat is geen optimale stand voor de combinatie van de energie van Jupiter en die van Tweelingen.

Maar alles heeft natuurlijk voor- en nadelen. Astrologie geldt als de reflectie van cyclische natuurlijke en kosmische krachten. In dat licht hebben we Tweelingen broodnodig na Stier. Alleen zo is vooruitgang echt mogelijk. 

Wat kan je verwachten?

 • Enorm veel ideeën. Als in ginormous veel.
 • En ze zijn aantrekkelijker dan de uitvoering ervan
 • de dualiteit van zoveel zaken omarmen in plaats van met onszelf in conflict liggen
 • Superveel inspiratie, dankzij nieuwe horizonten en interessegebieden om te verkennen, mss ook té veel
 • Een overuren draaiend brein, want ja, FOMO en alles, ja àlles overdenken, voortdurend ‘aan’ staan
 • Moeite met focus, veel willen, niet kunnen kiezen
 • Liever verschillende opties open houden en niet op 1 paard wedden
 • Veel babbelen, babbelen, babbelen (goed voor pratende beroepen), live en op de socials
 • Co-creatie, samenwerken, elkaar liften en groter maken
 • Zot veel nieuwe mensen ontmoeten en interessante plekken ontdekken
 • Studeren, liefst vanalles tegelijk, sowieso meer kennis opdoen
 • Lezen, idem (in hoeveel boeken ben je nu bezig?)
 • Schrijven, je kan heel veel output creëren nu, maar door aan alles tegelijk te werken, het gevoel hebben dat niets vooruit gaat
 • Succes, promotie, beloning, money-wise of via complimenten, dingen die je bereikt hebt door je harde werk van de voorbije 12 jaar (een hele Jupiter cyclus, lees vooral verder!)
 • Inkomsten, maar ook uitgaven (hou er rekening mee!)
 • Moeite met luisteren, omdat je zelf teveel wil delen
 • Grote nieuwsgierigheid en zin in sociale activiteiten
 • meer wijsheid en perspectieven

Op werelds gebied hoop ik dat er meer constructieve pogingen tot dialoog komen om uit de doffe ellende en oorlogen te raken. Dat er via discussie, overleg en interactie tot positieve uitwegen mogen ontstaan. Dat politici eens aan gezonde politiek gaan doen en het eigenbelang achterwege laten. Dat de samenleving en de menselijke belangen en de natuur op de eerste plaats komen. Met Jupiter in Tweelingen is er alleszins ruimte voor gesprekken. Gebruik je stem (vocaal en politiek) solidair, sociaal en rechtvaardig, een Jupiter waardig. Zowel in conflict als in hart-tot-hart conversaties. Alleen dankzij verschillende meningen komen we tot een gezamenlijk begrip.

De pauzeknop indrukken

Met al die wervelende, bewegende Tweelingen energie is het belangrijk om de pauzeknop regelmatig in te drukken. Bouw ‘witjes’ in. Dat zijn korte rustmomentjes, time-outjes, zeg maar. ‘Witjes’ werden vroeger in de filmwereld in de pelicule geknip-plakt om twee scènes van elkaar te scheiden. Je zag dus letterlijk even een wit scherm, een pauzescherm, tussen twee scènes in.

Tegenwoordig kan je ook apps installeren op je telefoon om je te helpen een paar uur socialvrije momenten te hebben en niet oeverloos en mindless te gaan scrollen. Duik ook regelmatig de natuur in om je zenuwsysteem en dol draaiende brein te kalmeren. Ver staren is ook een goed idee en eens meer of langer slapen natuurlijk ook. Je hebt vast zelf nog wat zelfzorg hulpbronnen die voor jou goed werken.

Jupiter in Tweelingen samengevat

Voor iedereen kondigt zich nu een socialere en drukkere periode aan. Er kunnen nieuwe ideeën ontwikkelen, nieuwe samenwerkingen ontstaan en zaken die eerst niet mogelijk leken, kregen tijdens de vorige aardeperiode met Stier wortels en het plantje kan nu beginnen uitschieten. Wat vast zat met Jupiter in Stier, kan nu los komen en meebewegen. Een interessante tijd die zeker vruchten zal opleveren.
 

Jupiter return in Tweelingen

Na de Stieren zijn de Tweelingen dus de geluksvogels. Maar ook Boogschutters, Maagden en Vissen genieten mee van de overvloed, net als de overige luchttekens Weegschaal en Waterman tussen 26 mei 2024 en 10 juni 2025.
 
Mensen met hun geboorte-Jupiter in Tweelingen ervaren in deze periode hun Jupiter return. Het huis waar Jupiter loopt is waar je cadeautjes, overvloed (letterlijk of figuurlijk) of erkenning mag verwachten. Lees hierboven onder het kopje ‘Jupiter return’ even wat dit astrologische verschijnsel betekent, mocht je dat overgeslagen hebben. 

 

Heb ik een Jupiter return?

Dat is bij mij het geval. En jij kan het hier ook snel checken. Je zal je Jupiter return in Tweelingen hebben als je geboren bent tussen:
 
 • 12 juni 2012 – 26 juni 2013
 • 1 juni 2000 – 11 juli 2001
 • 12 maart 1989 – 31 juli 1989
 • 22 juli 1988 – 30 november 1988
 • 1 januari 1978 – 11 april 1978 
 • 4 april 1977 – 20 augustus 1977
 • 24 augustus 1976 – 16 oktober 1976
 • 23 april 1965 – 6 mei 1966
 • 10 mei 1953 – 24 mei 1954

Om het exacte moment te berekenen van je Jupiter return in Tweelingen, kan je transits maken. Of je kan in de Efemeriden opzoeken wanneer Jupiter tussen eind mei ’24 en begin juni ’25 op de graden van jouw Jupiter in Tweelingen stond. Check daarvoor eerst de geboorteplaats van jouw Jupiter in Tweelingen in de tabel op Astro.com. De mijne staat bijvoorbeeld op 26°45′. 

Klik dan de Efemeriden van 2025 open (want we zitten in de laatste graden van Jupiter in Tweelingen hier). We kijken 1 graad voor en na deze graden als ‘werkende periode’ van in dit geval mijn Jupiter return.

In het voorbeeld kijk je naar 25°45′ tot 27°45′ (ongeveer). Op de rijen zie je links de data. Noteer de datum van de eerste en de tweede graden. 25°45′ komt overeen met 22 mei en 27°45′ met 31 mei 2025. Dat is de periode waarin mijn Jupiter terugkeert naar zijn thuisbasis en zich voor een nieuwe cyclus van 12 jaar engageert.

Bij mij loopt Jupiter nog een stukje in Tweelingen in huis 9 en het grootste deel van het jaar in huis 10. Dat heeft dus nu nog te maken met mijn hogere denken, met onderwijs, de publicatiewereld (een nieuw boek?), visie op het leven, filosofie, verre reizen, geloof en houvast (huis 9) en daarna met mijn plek in de maatschappij, mijn carrière, wat ik ga nalaten in de wereld (huis 10. Ik ben al benieuwd! 

Op welk levensterrein bij jou?

Wil je ook weten waar Jupiter jou het komende jaar gelukt brengt? Geef op astro.com je geboortegegevens in en haal je geboorteradix op. Dat doe je via Horoscopen > Horoscooptekening, Ascendant. Je ziet nu jouw horoscoopwiel. Rechts boven de tekening staat een blauwe knop ‘+ met transits’. Klik die aan en je ziet in de buitenband nog extra groene symbolen (planeten en hemelpunten) verschijnen. Dat zijn de actuele planeten. Het symbool voor Jupiter lijkt op het cijfer 4. Je vindt het huisnummer in de binnenste band van de cirkel.
 • Huis 1: Identiteit, persoonlijkheid, de manier waarop je jezelf aan de wereld voordoet, hoe anderen je zien, het lichaam
 • Huis 2: Geld en bezit (roerend en onroerend), talenten, vaardigheden, eigenwaarde, persoonlijk systeem van normen en waarden
 • Huis 3: Communicatie, directe omgeving, buren, broers en zussen, neven en nichten, contracten, studie, korte reizen
 • Huis 4: Huis en thuis (en al wie er woont), familie, voorouders, een van de ouders (traditioneel de vader), innerlijke psychologie/kind
 • Huis 5: Vrije tijd, zelfexpressie, creativiteit, spontaniteit, nakomelingen, sport, hobby’s, verliefdheden
 • Huis 6: Verantwoordelijkheden, dagelijkse routines, plichten, dienstbaarheid, gezondheid, hygiëne, voeding
 • Huis 7: Anderen in het algemeen, de intieme partner (huwelijk), openlijke vijanden, rechtszaken
 • Huis 8: Geld en bezit van anderen, leren door crisis, transformatieprocessen, geboorte en wedergeboorte, banken
 • Huis 9: Hogere denken, onderwijs, publicatiewereld, visie op het leven, filosofie, verre reizen, geloof en houvast, religie
 • Huis 10: Publieke leven, werk, carrière, prestaties, sociale status, politiek, structuren in de maatschappij, wetten en regels, de andere ouder (traditioneel de moeder)
 • Huis 11: Sociale structuren, groepen, verenigingen, mensheid, dromen, verwachtingen, vriendschappen, de toekomst
 • Huis 12: Het collectieve geheel, opoffering, het verborgene, eenzaamheid, plekken van afzondering (bv. gevangenis, ziekenhuizen, instellingen, maar ook ashramsretreats)

 

Foto credits

 • Banner: Pexels, Ramazan Karaoglanoglu
 • Pinterest