21.04.24: De Jupiter-Uranus conjunctie

Hoopvolle groei door verstoringen of verrassingen met het oog op duurzaamheid

Wanneer 2 grote planeten samenkomen aan de sterrenhemel, is het altijd groot nieuws in astroland. De hoofdrolspelers zijn dit keer Jupiter en Uranus, die op 21 april 2024 voor enkele dagen exact (toch vanop aarde gezien) op 1 lijn komen te staan.

 

Uranus: verstoringen of verrassingen

Uranus staat voor thema’s als revolutie, vernieuwing en vrijheid. De energie van deze planeet werkt grillig. Kort, met een flits, en bijzonder krachtig. Zoals een blikseminslag bij heldere hemel, een kortsluiting, of een elektrische schok. Als je ooit al eens aan ‘den ellentriek’ hebt ‘gehangen’ (en believe me, I have!), dan weet je precies waarover ik het heb.

Hoe Uranus uitwerkt, in de goeie of slechte zin, dat weten zelfs astrologen niet. Met zijn onvoorspelbaarheid kan zijn energie alle kanten uit. Alles is mogelijk. Maar het is altijd plots en onverwacht. Zoals een verrassing, al dan niet aangenaam. Het zekere is dat we wel móeten schakelen en aanpassen. Het kan niet anders. En dat gegeven kan niet zo fijn voelen.

Uranus vraagt van ons een flinke dosis flexibiliteit. Hij wil dat je breekt met vast ingesleten routines of relaties in je leven. Zeker als die je niet meer van pas komen, klein houden of belemmeren in het ontwikkelen van je eigenheid. Het gaat over zaken die ooit met een reden in je leven zijn gekomen, maar vandaag hun nut verloren hebben. Waarom zou je die bijhouden? Door er halsstarrig aan vast te blijven houden, verarm je. En dat wil Uranus niet. Hij helpt je jezelf voorbereiden op de toekomst.

Die breekneiging zit flink ingebakken in Uranus. Hij rebelleert, drijft revolutie aan en schopt mensen een geweten. The awakener, wordt hij soms ook wel genoemd. Om tot een nieuw bewustzijn te komen, of een nieuw bewind als revolutionair dwarsligger. Op deze manier brengt hij ook sociale hervormingen en groei door disruptie.

Het excentrieke en onconventionele trekt hem aan, weg van platgetreden en gekende banen. Geniale ‘invallen’ en out of the box denken worden ook met deze generatieplaneet geassocieerd.

Onder impuls van Uranus vinden ook allerlei technologische vernieuwingen, uitvindingen en doorbraken plaats in de industriële, wetenschappelijke gebieden en ook heel typisch: in de ruimtevaart.

Als heerser over het luchtteken Waterman is er ook een link met progressieve idealen, menselijkheid en een vooruitdenkende, logische mindset. Gevoelens horen daar niet zozeer bij, tenzij gedreven door een groot idealisme voor gelijkheid, broederlijkheid en vrijheid.

Van alle planeten is Uranus er een die zijn tijd neemt om door de 12 tekens van de dierenriem te bewegen. Ongeveer 84 jaar doet hij erover, een gemiddeld mensenleven. Daarom wordt hij onder de generatieplaneten ingedeeld, samen met Neptunus (165 jaar) en Pluto (248 jaar), die nóg langzamer door de zodiak bewegen. Uranus vertoeft een zevental jaar in één teken. Toch ook niet mis. Hij loopt daar sinds 2018 en blijft nog tot 2026.

Uranus wordt ook de ‘hogere octaaf’ van Mercurius genoemd. In die zin werkt hij als een verfijndere trilling van de communicatieplaneet, ons beter gekend van zijn retrograde periodes waarin alles rond interactie, afspraken of onderweg zijn, lijkt mis te gaan. Heb je deze periode extra veel last van digitale of technische onderbrekingen, dan zit niet alleen Mercurius, maar ook Uranus daar nu voor iets tussen.

In de tarotkaart associeer ik een deel van de betekenis van de Grote Arcana, De Toren, met de alles omverwerpende en brekende energie van Uranus, het loslaten van al het gekende, en de overgave tot totaal ongekende, nieuwe levenssituaties.

 

Jupiter: hoopvolle groei

Jupiter draagt dan weer een heel andere energie met zich mee. Deze joviale planeet staat voor positieve ontwikkelingen, voorspoed, gunstige tijden, overvloed, kansen, persoonlijke groei en expansie in het algemeen. Super toch?

De interessegebieden die we aan Jupiter linken zijn breed en alles omvattend: van filosofie over hoger onderwijs, tot recht en rechtvaardigheid, spiritualiteit en culturele uitwisseling. Hij maakt geen onderscheid, staat voor alles open. De planeet verspreidt een vrijgevige, welwillende en rechtvaardige energie.

Eén trekje van Jupiter kan die positieve toon wel keren. En dat is dat hij alles echt groots ziet. Te groots soms. Dan gaat hij in overdrive. En overdrijving is niet altijd gunstig. Zo lang je groot én haalbaar durft dromen, komt het goed. Uiteindelijk voeren de positieve kenmerken van deze planeet in de meeste gevallen wel de boventoon. Jupiter brengt kansen, spirituele groei, een nieuwe levensvisie of bredere kijk op onze horizon.

Jupiter heerst over het vuurteken Boogschutter: de filosoof, de onderwijzer, de enthousiasteling, de avonturier en de evangelist of missionaris. Er is een fascinatie voor alle facetten van het leven en ‘beleven’: ergens is hij wel een sensatiezoeker. Het vertrouwen in het leven zelf en een goede afloop zijn groot en vanzelfsprekend.

De snelheid van Jupiter is trager dan die van Uranus. Hij doet ongeveer 12 jaar over de hele toer door de dierenriem. Dat geeft hem een ticket van ongeveer 1 jaar in een teken. Jupiter is dus geen generatieplaneet. Daarvoor cruiset hij net iets te snel. Vanwege zijn sociale bewogenheid en thema’s, delen we hem in bij de sociale planeten (net als Saturnus die ongeveer 28-29 jaar over de 12 tekens doet). Jupiter verandert midden juni 2024 van teken. Dan gaat hij voor een jaartje de Tweelingen in.

 

Conjuncties van Uranus en Jupiter in de geschiedenis

We spreken van een conjunctie als planeten in hun orbit op 1 lijn staan. We zien vanop aarde dat beide planeten achter elkaar schuiven: twee puntjes aan de hemel worden er plots maar 1. Planeten in een conjunctie ‘botsen’ in werkelijkheid dus niet op elkaar. Ze passeren elkaar, lichtjaren van elkaar en van ons vandaan. Als we het over conjuncties hebben, bedoelen we een ‘samenstand’ of ‘alignering’ tussen twee planeten.

De betekenis van zo’n conjunctie is dat de energie van beide planeten versmelt en elkaar versterkt. Uranus en Jupiter verstrengelen hun vingers in een stevige handdruk bij deze figuurlijke ontmoeting. Dat is best een intense energie-uitwisseling.

Gezien de verschillende omlooptijden van deze heren, komen de planeten niet zo gauw samen. Dit duo treft elkaar maar om de 14 jaar. De vorige ontmoeting was in 2010-2011 (in Vissen en Ram) en die daarvoor begin 1997 (in Waterman). Dat was toen dus niet in het teken Stier zoals nu. Daarvoor moeten we nog verder terug tot in 1941, naar de beginjaren van de Tweede Wereldoorlog. Niet zo’n prettige tijd.

Toch zien we dat noodzakelijke veranderingen (omdat het gewoon niet anders kon) van toen uiteindelijk geleid hebben tot positieve ontwikkelingen voor vrouwen en gendergelijkheid. In deze tijd moesten vrouwen noodgedwongen beroepstaken van de mannen die aan het font vochten, overnemen. Ze werden ambulancier of produceerden wapens in fabrieken, wat vakbonden ertoe dwong hen gelijk te verlonen. Die inkomstenongelijkheid bestaat vandaag helaas nog. Dus misschien  mogen we vandaag wel een nieuwe push verwachten rond dit thema.

In jouw en mijn leven

Denk dus eens terug wat er in 2011 of 1997 in jouw leven in gang is gezet. Dat kan subtiel hebben uitgewerkt, als een ongezien zaadje dat onverwachts is geplant of is beginnen groeien. Het kan ook met een grote ‘bang’ gekomen zijn. Dat is voor iedereen anders. Wees dus niet teleurgesteld als er voor jou na deze ophefmakende ontmoeting (waar astrologen zoveel tamtam rond maken) niets lijkt te zijn gebeurd. Het kan dat de uitwerking pas achteraf kristalliseert. Het begrip of inzicht zal dan later komen.

Vaak zie je ook dat wie open staat voor verandering en vernieuwing minder problemen heeft met deze schokkende, brekende, kansen brengende energie, dan wie de hakken overtuigd in het zand plant en blijft vasthangen in koppig verzet.

 • De conjunctie van 1997 viel voor mij in mijn 5de huis van zelfexpressie en vrije tijd. Ik werd toen door een medestudent aan de universiteit uitgenodigd om in een muziekgroepje elektrische gitaar te komen spelen. Daar leerde ik mijn toekomstige man (intussen ex) en vader van mijn dochter kennen. De relatie zelf kwam pas in 1998 tot stand en mocht bijna 20 jaar duren. Geen klein dingetje, dat begin in dat bandje voor de rest van mijn leven dus. In dat jaar heb ik enorm veel gitaar gespeeld, gerepeteerd, muziek geschreven, gezongen, opgetreden en me laten zien. Tophobby was dat.

 • In 2010-2011 was ik pas van job veranderd. De conjunctie viel in mijn 7de en 8ste huis: relaties en grote transformatie. Ik had een sales functie aangeboden gekregen en wilde dat wel verkennen. Helaas ondervond ik al snel dat het niet mijn ding was. Ik heb toen een bijzonder zwaar jaar gekend omdat de 2 collega’s van wie ik het vak zou leren, beide uitvielen en ik alles alleen moest recht houden en leren. Ik ben mezelf daar meermaals tegengekomen. Ik herinner me dat mijn relatie op dat moment door een sleur ging. Mijn man en ik moesten ze samen heruitvinden (Uranus) om meer voldoening (Jupiter) uit ons samenzijn te halen.

 • De conjunctie in 2024 valt voor mij in huis 9. Ik mag dus doorbraken, kansen of plotse aanbiedingen verwachten op het levensterrein van (hoger) onderwijs, levensfilosofie, geloof, verre reizen en publicaties. In februari heb ik door ziekte 3 weken niet kunnen werken. Toen heb ik me veel zorgen gemaakt om mijn manier van leven als single ondernemer en mama. Wil mijn gezondheid dit drukke leven? En hoe pas ik het aan? En dat terwijl ik me eindelijk had voorgenomen om groter te dromen en me niet klein te houden. Dat zag je in mijn aanbod dat een facelift en ronkende namen kreeg: Novastar voor de basiscursus, Maestro voor gevorderde astrofans, Stellar is mijn 1:1 astrocoachingtraject en met Celeste nam ik de grootste sprong. Ik ben begonnen met 1 op 1 lesgeven in de astrologie en dat is geweldig dankbaar! Zelf ben ik in de astrologie ook weer lessen aan het nemen. Opnieuw kunnen studeren is zo verrijkend. En ik heb deze tijden sinds lang niet meer zoveel over astrologie geschreven als nu. Ook werd ik gevraagd om op een podcast te praten over astrologie (publicaties en broadcasting is ook huis 9). Goed te weten dat de gebeurtenissen in mijn leven helemaal op schema zitten.

Hoe lang duurt de invloed van de conjunctie?

De energie is rond 21 april 2024 het felst voelbaar, maar ze speelde ook al sinds februari en werkt nog door nog tot eind mei. En eigenlijk werkt de energie nog veel verder door, want met de samenstand is een nieuwe 14-jarige cyclus gestart. Kijk dus ook eens terug wat er de voorbije 14 jaar is gebeurd en wat nu mag afgesloten worden. Deze tijd kan ook wijzen op een plots nieuw begin. Vanuit rebellie, of een ‘en nu is het genoeg, ik ben het beu’-houding. De veranderingen zullen in de komende jaren meer en meer zichtbaar worden.

 

Welke tekens voelen deze conjunctie het felst?

Dat zijn Stieren en de andere 3 vaste tekens: Schorpioen, Leeuw en Waterman. Dit gaat op als je je zon, maan of ascendant in een van deze tekens hebt, op gelijk welke graden.

Voor Stieren is dit het gunstigste fenomeen. Schorpioenen voelen de spanning van de energie in een tegenstelling, want Stier staat aan de overzijde in het zodiakwiel.

Voor Leeuwen en Watermannen staat deze energie er haaks op (in een hoek van 90°), in een vierkantaspect. Dat geeft een ongemakkelijke spanning, net als de oppositie. Anderzijds voelen Watermannen en Boogschutters deze energie wel gunstiger aan via hun heren en hoofdrolspelers Uranus en Jupiter. Dus voor Watermannen is het een beetje van de twee.

Schorpioenen en Leeuwen kunnen het met deze conjunctie in het algemeen dus lastiger hebben. Al moeten we altijd in iemands hele horoscoop kijken natuurlijk. Dat gaan we hieronder wat verder bekijken.

Conjunctie op 21°50’

De conjunctie van Jupiter en Uranus is exact op 21°50’ Stier. Heb je hier in je geboortehoroscoop planeten staan, dan ga je deze energie nog feller en persoonlijker voelen. Alle planeten in je radix in de zone tussen 18° tot 26° kunnen een verbinding vormen met deze conjunctie. Dan werkt de energie nog sterker voor jou dan voor iemand die geen planeten in deze gradenzone heeft.

Het is een beetje zoals een lichtschakelaar die aan gaat wanneer actuele planeten, in dit geval Jupiter en Uranus, een verbinding maken met je eigen geboorteplaneten (het snap-shot van de hemel met sterrenconstellaties op de dag van je geboorte). Er kan ‘stroom’ of elkaars energie uitgewisseld worden en het licht gaat aan, figuurlijk dan. De horoscoop van waar de planeten vandaag hangen en of ze verbindingen maken met radixplaneten, noemen we de transits. De planeten zijn ‘in transit’, in een doortocht.

Hoe opzoeken?

Neem je geboortehoroscoop erbij via Astro.com. Klik in het topmenu op ‘Horoscopen’ en dan op ‘Horoscooptekening, Ascendant’. Als je je horoscoopwiel te zien krijgt, klik je op de blauwe knop ‘+ met transits’. Nu zie je een nieuw wiel met ook nog groene planeten aan de buitenkant. Dat is de actuele stand van de planeten. In de binnenkant zie je deze symbolen ook in het blauw. Dat is je geboortehoroscoop of een foto van de sterrenstand bij jouw eerste levensadem.

Aspecten: verbindingen per teken

Heb je in je geboortehoroscoop planeten in de zone van 18° tot 26°in Stier? Dan vormen ze met Uranus en Jupiter op zich ook een conjunctie. Deze samenstand versterkt de energie van de conjunctie nog en laat ze je veel persoonlijker voelen.

Ik heb zelf enkel Cheiron in Stier. Maar die staat te ver af (op 1°18’) dus die wordt niet geraakt door de transiterende Uranus en Jupiter.

Heb je in deze zone planeten in Schorpioen? Dan maken ze een oppositie met Uranus en Jupiter. Een oppositie wil jou de twee uiterste delen in balans doen brengen. Hoe maak je er een én-én-verhaal van, in plaats van een of-of-verhaal, zodat de tegengestelde energieën beter met elkaar in lijn komen te staan.

Mijn Uranus staat op 16° Schorpioen. Ik zie dat niet als een oppositie. Andere astrologen nemen soms een ruimere orb of afwijking van de graden (tot 8 of zelfs 10°). Je kan dat ook meenemen, maar hou er dan rekening mee dat deze oppositie zwak uitwerkt. Hoe dichter bij 21°50’, hoe sterker.

Heb je in deze zone planeten in Waterman of Leeuw? Dan maken Jupiter en Uranus een vierkant met jouw geboorteplaneten. Een vierkant dwingt ons om actie te nemen en wat scheef is terug recht te trekken. De spanning drijft ons voort, maar dat loopt niet vlot. Het is zoals een wiel dat vierkant draait. Dat kost wel wat inspanning en doorzetting.

Mijn Zon/Venus conjunctie op 10°33’ en 12°36’ staat ook te ver af om mee te spelen. Hetzelfde voor mijn Saturnus op 28°26’.

Met planeten tussen 18 en 26 graden in Maagd en Steenbok maakt de Jupiter/Uranus conjunctie een driehoek. Dat is een gunstiger aspect dat jou opportuniteiten en kansen brengt en voor een makkelijkere transitie zorgt van hoe de energie voor jou kan uitwerken.

Ik heb een Maagd-ascendant op 10°11’, weer te ver. Maar in Steenbok heb ik Mercurius staan op 22°39’. Dit is een heel sterk aspect dat voor mij krachtig zal uitwerken.

Heb je in deze zone planeten in Kreeft of Vissen, dan vormt de conjunctie van onze heren een sextiel. Ook dit is een heilzaam aspect dat jouw talenten en gaven kan aanwakkeren.

Ik heb geen planeten in Vissen en enkel Mars op het einde van de Kreeft en de Zwarte Maan in de helft, wat ook nog te ver is.

Vind je planeten in de tekens Weegschaal of Boogschutter tussen 18 en 26 graden, dan maken ze een inconjunctie. Dit is het minst belangrijke aspect van de reeks. Het is een wat lastiger aspect, omdat het wijst op frustraties en ergernissen.

Ik heb Neptunus op 17°40’ in de Schutter. En verder heb ik nog Pluto, de maan en de Noorknoop in Weegschaal. Zowel Pluto als de Maan vallen ook in de zone tussen 18 en 26 graden. Dus hier maakt de Jupiter/Uranus conjunctie inconjuncte verbindingen mee.

Tweelingen- en Ram-zonnen, ascendanten en manen, ondervinden het minste invloed van de samenstand. Al zal wel iedereen deze transit van Jupiter en Uranus op een of andere manier ondervinden.

Ik heb geen planeten in Ram en enkel Jupiter op het einde van de Tweelingen. Voor mijn eigen geboorte-Jupiter is geen rol weggelegd in dit verhaal.

 

Conjunctie in het teken Stier: met het oog op duurzaamheid

Wanneer twee planeten elkaar ontmoeten, doen ze dat in een teken van de dierenriem én in een huis, een sector waarin de hemel wordt opgedeeld en die verwijst naar verschillend levensterreinen. Over dat huis lees je straks meer.

In 2024 is het decor van de ontmoeting Stier. Stier gaat over zekerheden, stabiliteit en gegrond zijn. Over jouw normen en waarden, je principes en je gewoonten. Stier heeft behoefte aan voldoende materiële en emotionele zekerheid en wil die opbouwen in harmonie met de realiteit, de relatie met mensen en de natuur, met geld, sensualiteit en plezier.

Je voelt al dat zo’n revolutiegezinde en brekende Uranus niet echt uit hetzelfde hout is gesneden als de behoudsgezinde, verander-averse Stier. De energie-mixtape van Uranus in Stier is er dan ook een met een stevige stretch. We moeten echt op zoek naar nieuwe manieren om om te gaan met niet-onuitputtelijke bronnen op aarde.

Ook Jupiter die alles groots en avontuurlijk ziet, voelt zich in Stier wel een beetje geremd, al blijft hij voor die hoopvolle toets zorgen. Bovendien grondt de Stier-energie de extravagante kanten van Uranus en Jupiter juist wat, zodat hun energie niet compleet onbezonnen en ongeleid uitwerkt. Stier eist duurzaamheid en geen veranderingen om ze morgen weer om te keren.

De bedoeling van de doortocht van Uranus en Jupiter in Stier is om een vernieuwende wind van verandering te voelen, zowel collectief, als op individueel vlak, maar wel met het oog op duurzaamheid, iets dat kan blijven. Over die persoonlijke werking voor jou vind je meer info in het huis waarover Stier heerst in je geboortehoroscoop. Op dat levensdomein zijn er zaken vastgeroest en de conjunctie van Uranus en Jupiter kan die loswrikken.

 

Wat mogen we van deze conjunctie verwachten?

Omdat Uranus een generatieplaneet is en Jupiter een sociale, is de impact van hun treffen meer op collectief niveau te merken dan op persoonlijk niveau. De uitwerking van planeetverbindingen met Uranus in het plaatje is nogal volatiel en ongeleid. Het is dus onmogelijk ze precies in te schatten.

Jupiter vergroot het onvoorspelbare karakter van Uranus uit. Dus in die zin moeten we wel opletten voor overdrijving. Overdaad werkt zeker niet in ons voordeel. We hebben de juiste dosis van alles nodig: de gezonde dosis hoop, moed, verandering, … .

Ook al weten astrologen niet hoe Uranus zich concreet zal gedragen, we kunnen wel schetsen wat we kunnen verwachten. We baseren ons daarvoor op de geschiedenis en de archetypische, symbolische inhouden van de twee planeten.

In het algemeen kunnen we zeggen dat oude manieren van leven danig opgeschud worden en dat nieuwe wegen onverwacht en hoopvol voor onze ogen opflakkeren. Meer specifiek kunnen we volgende invloeden zien:

Natuur, klimaat, de aarde

 • Zucht naar eenvoud, slow living, dichter bij de natuur, bij onszelf en met rituelen
 • Uitvindingen om plotse natuurrampen te voorkomen of op te vangen zoals bosbranden, overstromingen, aardbevingen, stormweer, hittegolven, smeltende gletsjers, stijgend zeeniveau, …

Landbouw, veeteelt, voedsel

 • Nieuw uitvindingen in de voedingsindustrie (bv. experimenten met kweekvlees uit stamcellen van dieren) en nieuwe landbouwtechnieken (beter voor mens en natuur)
 • Kortere voedselketens (meer lokale teelt en kweek versus invoer)
 • Zelf thuis meer kweken of aandelen kopen bij een lokale groenteboer voor verse groenten all year round

Wonen, architectuur

 • Positieve vernieuwingen rond huisvesting (bv. co-housing, tiny houses, … ) met respect voor natuur en klimaat
 • Vernieuwingen in duurzame architectuur, betaalbaardere woningen, minder ecologische voetafdruk, beter voor de planeet, groendaken, warmtepompen, …

Relaties

 • Meer open relatievormen naast het klassieke man-vrouw-patroon (bv. nieuw samengestelde gezinnen, polyamorie, …)
 • Meer aandacht voor grensoverschrijdend gedrag en bijpassende straffen (#metoo)

Mens en maatschappij

 • De rijkdom van het individualisme gecombineerd met de rijkdom van het solidarisme
 • Combinatie hart en geest
 • Vernieuwingen op sociaal-maatschappelijk vlak: meer gender equality, equal pay, inclusie van minder
 • Aanpassen van levensstijl met betrekking tot klimaatverandering (bv. reizen met de trein ipv het vliegtuig, reizen in andere maanden en naar andere landen voor ski- en zonvakanties)
 • Inclusie, iedereen moet zichzelf kunnen zijn, ook wie anders is of zich anders voelt

Onderwijs

 • Nieuwe vormen van onderwijs die niet klassiek schools zijn opgericht (bv. LAB in België)
 • Aangepast onderwijs voor de steeds groter wordende groep neurodiverse mensen
 • Praktisch onderwijs met oog voor het echte leven versus focus op kennisvergaring

Technologie en wetenschap

 • Opkomst artificiële intelligentie en ChatGPT, andere stemgestuurde applicaties, 3D-brillen, …
 • Nieuwe ontdekkingen in de ruimte (bv. zwaartekrachtsgolven van botsende zwarte gaten en neutronensterren, leefbare zones op exoplaneten, …)
 • Technologische vooruitgang met de James Webb Space Telescope (krachtigste telescoop ooit) en andere vernieuwingen in de ruimtevaart (bv. reizen voor niet-astronauten naar andere planeten)

Energie

 • Groene energiewinning te land en ter zee (windmolenparken, zeeturbines, …)
 • Bouw van elektrische wagens, bussen
 • Huizen beter isoleren met premies

Economie, geld

 • Veranderingen in hoe we omgaan met geld, hoe we betalen (apps op de telefoon en bankkaart boven cash, digitale currencies, bitcoins, …)

Politiek

 • Opflakkering van extremisme en rechts gedachtegoed (in 1941 liep Uranus ook in Stier en was er ook een Uranus-Jupiter conjunctie)
 • Even goed tegenreacties op dat gedachtegoed (bv. betoging van meer dan een miljoen mensen in Duitsland)
 • Shifts in internationale powergames en machtsstrijd (Poetins dreiging met kernwapens)
 • Volksopstanden tegen dictators (Turkije, Brazilië, … )

Op al deze terreinen kan er op collectief niveau iets gaan bewegen met impact op de toekomst. De noodzakelijke veranderingen zullen nieuwe paden zichtbaar maken.

Onderzoek vooral wat er deze tijd met en rond jou gebeurt. Zoals een toeschouwer in de film van je eigen leven. Ook de informatie over het huis waarin deze conjunctie valt, kan jou meer laten zien. Dat huis kan je hieronder terugvinden.

 

In de huizen: waar zit de verandering voor jou?

Neem je horoscoop er weer even bij op Astro.com. Zoek naar het teken Stier in het zodiakwiel en zoek 21°50′. Daar stonden Uranus en Jupiter op 21 april 2024 samen. Het cijfer van het huis lees je af in de binnenste cirkel. Dat is het actieterrein dat voor jou het toneel van deze conjunctie vormt. Hou er rekening mee dat deze planeten op dit moment zelfs al een stuk voorbij dat punt (21°50′ Stier) zullen staan.

Op dit terrein is disruptie en groei nodig in de vorm van veranderingen en doorbraken (al dan niet pijnlijke). Wat moet er radicaal vernieuwd of heruitgevonden worden? Je kan hier ook verrassingen, kansen en plotse aanbiedingen verwachten.

 • Huis 1: Identiteit, persoonlijkheid, de manier waarop je jezelf aan de wereld voordoet, hoe anderen je zien, het lichaam
 • Huis 2: Geld en bezit (roerend en onroerend), talenten, vaardigheden, eigenwaarde, persoonlijk systeem van normen en waarden
 • Huis 3: Communicatie, directe omgeving, buren, broers en zussen, neven en nichten, contracten, studie, korte reizen
 • Huis 4: Huis en thuis (en al wie er woont), familie, voorouders, een van de ouders (traditioneel de vader), innerlijke psychologie/kind
 • Huis 5: Vrije tijd, zelfexpressie, creativiteit, spontaniteit, nakomelingen, sport, hobby’s, verliefdheden
 • Huis 6: Verantwoordelijkheden, dagelijkse routines, plichten, dienstbaarheid, gezondheid, hygiëne, voeding
 • Huis 7: Anderen in het algemeen, de intieme partner (huwelijk), openlijke vijanden, rechtszaken
 • Huis 8: Geld en bezit van anderen, leren door crisis, transformatieprocessen, geboorte en wedergeboorte, banken
 • Huis 9: Hogere denken, onderwijs, publicatiewereld, visie op het leven, filosofie, verre reizen, geloof en houvast, religie
 • Huis 10: Publieke leven, werk, carrière, prestaties, sociale status, politiek, structuren in de maatschappij, wetten en regels, de andere ouder (traditioneel de moeder)
 • Huis 11: Sociale structuren, groepen, verenigingen, mensheid, dromen, verwachtingen, vriendschappen, de toekomst
 • Huis 12: Het collectieve geheel, opoffering, het verborgene, eenzaamheid, plekken van afzondering (bv. gevangenis, ziekenhuizen, instellingen, maar ook ashrams, retreats)

Verandering is op een van deze terreinen hoe dan ook op til. In stilte of met een plots knal. Hoe bewuster je leeft, hoe meer je ze ziet. Hoe meer open minded je bent, hoe makkelijker je de overgang maakt van deze nodige change. Geloof er dus maar in. Dit is een natuurlijke stap in onze evolutie.

 

Samenvatting Jupiter/Uranus conjunctie

Hoopvolle groei door verstoringen en verrassingen met het oog op duurzaamheid

Jupiter

 • De grote weldoener
 • Symbool van ontwikkeling, groei en overvloed
 • Opent nieuwe wegen en brengt nieuwe kansen in elk teken waar hij door loopt

Uranus

 • De awakener
 • Symbool van revolutie, vrijheid en vernieuwing
 • Brengt nieuwe ideeën en vernieuwingen die heel plots plaatsvinden in het teken waar hij door loopt

Conjunctie

Een versterking van de energie van beide planeten

In Stier

Zekerheden, comfort en harmonie worden verstoord om nieuwe wegen te ontdekken en in te slaan

 

Foto credits

 • Tara Winstead
 • Ramonkaphotos