Energierapport voor september 2020

Wat schuift er deze maand aan de hemel?

  • 2 sep: Volle Maan in Vissen
  • 3 sep: Venus vierkant Mars
  • 7 sep: Venus naar Leeuw
  • 9 sep: Mars retrograde in Ram (tot 14 november)
  • 14 sep: Jupiter direct
  • 22 sep: Zon naar Weegschaal
  • 26 sep: Mars vierkant Saturnus
  • 30 sep: Saturnus direct

Waar augustus sommigen astrologisch misschien nog wat rust en zomerse gelukjes bracht, kondigt september een ruwer najaar aan. Het oplossingen zoekende vierkant van Mars met Saturnus zet de gespannen toon deze maand. In oktober en november bindt brutale Mars de strijd aan met Pluto en Jupiter. Niet zo’n veelbelovend begin? Dat hangt ervan af hoe je er zelf tegenaan kijkt. De veranderingen zijn immers levensnoodzakelijk. En de sterrenenergie helpt ons in die overgang.

De maand begint met een kansrijke dromerige Volle Maan in Vissen en nog een boel andere aspecten (Saturnus opposiet Venus en driehoek Mercurius; Zon driehoek Uranus; Maan en Neptunus flirten in elkaars nabijheid). Verlies jezelf niet in doemdenken, starheid, ongeduld of frustraties. Neem het recht niet in eigen handen. Blijf rustig dromen en in opbouwende mogelijkheden denken. Dat is nog altijd heel hard nodig.

Emoties kunnen onvoorspelbaar en grillig zijn. Beluister in je meditaties het innerlijke geroep van je gevoelens om te weten te komen wat je precies nodig hebt en waar je bang voor bent. Probeer niet in die hevige emoties te zwelgen.

Wanneer Venus een vierkant maakt met Mars op 3 september en op 7 september naar Leeuw verhuist, kan er meer zachtheid en kalmte komen. Vanbinnen kan je gaan stralen, waardoor je je weer beter weet te verbinden met de wereld en je meer romantiek en liefde vindt bij je geliefde(n).

Mars retrograde tot 14 november

Op 9 september wordt Mars retrograde. We zitten al de hele maand in zijn schaduwzone (de periode waarin Mars zo goed als ‘stil’ hangt voor hij van richting verandert). Tijdens zijn retrograde loop maakt Mars een vierkant met Saturnus, Pluto en Jupiter. Dat deed de rode strijder ook al eens in maart, bij het begin van de corona-crisis in Europa. Dezelfde thema’s keren dus terug. Maar nu liggen de gevolgen van de toen genomen beslissingen onder revisie.

Toch bevindt zich hieronder nog een veel dieper liggend conflict: moeten we terugkeren naar wat normaal is, of is ‘wat normaal is’ net het eigenlijke probleem? Jupiter zal het ons tonen wanneer hij op 14 september weer direct gaat lopen. De weldoener overdrijft graag. Meestal langs de ons geluk brengende kant. Maar als het nodig is, ook langs de andere kant (die uiteindelijk tot meer geluk moet leiden). Zijn energie uit zich dan in ‘nog meer’ of ‘teveel’.

Moeten we terugkeren naar wat normaal is, of is ‘wat normaal is’ net het eigenlijke probleem?

Misschien krijgen we er bijvoorbeeld een vroeg griepseizoen bovenop. Of komt er toch een zware tweede golf van het virus (niet de eb en vloed beweging die we in juli en augustus hebben gevoeld in navolging van de al dan niet naar behoren opgevolgde maatregelen). Of toont het astrologisch aspect zich in veel te dure, overdreven oplossingen, terwijl we via slimme oplossingen, zoals meer gerichte contactopsporing, geen hele samenleving en economie meer hoeven te gijzelen.

Die nieuwe kennis moeten we goed inzetten. Daar moeten we alert op blijven en onze overheid op blijven aanspreken. De Zon in Weegschaal doet vanaf 22 september haar best om zaken onpartijdig en van alle kanten te bekijken om ze weer in balans te brengen.

Vierkant Mars-Saturnus

Tegen het einde van de maand is het Mars-Saturnus vierkant exact. Dit is een sterk aspect omdat beide planeten in eigen teken (of dominant) staan (Mars in Ram en Saturnus in Steenbok). Zo’n vierkant is bedoeld als constructief gebeuren, maar kan vaak niet zonder strijd of weerstand. Die krachtige energie is echter nodig om duurzame en doordachte (Saturnus) veranderingen op te starten (Mars). Alleen zal Saturnus in dit aspect het impulsieve en driftige karakter van Mars niet helemaal kunnen afstoppen.

Bovendien staat Mars op dat moment ook conjunct de Zwarte Maan (blinde vlek). Dus we zullen ons niet altijd bewust zijn van de impactrijke gevolgen van de kracht van het ongeleide projectiel dat Mars conjunct Zwarte Maan kan zijn. Het is een beetje zoals: in het wilde weg schieten op alles wat beweegt. Vaak enkel om persoonlijke boosheid en ongenoegen zonder rem te kunnen uiten: “En nu ik eerst, zie, f*ck de anderen.”. Fijn als dit je helpt voor jezelf op te komen, maar risicovol voor wie zich minder goed kan beheersen (of voor diens omstaanders).

Saturnus direct op 30 september

Wanneer Saturnus direct wordt op 30 september kan de aarde energie hopelijk voor wat meer redelijkheid zorgen. Maar met Zon opposiet Cheiron zullen de oplossingen van Jupiter met zijn ‘nog meer’-aanpak nog niet meteen voor altijd zijn. Heilige huisjes moeten nu neerkomen. Dus de komende tijden zijn op dat vlak op hun minst fascinerend en voor velen onder ons onzeker.

En hoewel dit voor ons allemaal nieuw en ongezien is, is deze cyclus van opbouwen, floreren en verval iets van alle tijden.

Structurele onvolkomenheden zullen door het Mars-vierkant weer opduiken. Zenuwen zullen meer en meer gespannen staan en er zal makkelijk olie op het vuur worden gegoten. De schermutselingen moeten de nieuwe wereldorde herindelen. Machthebbers zullen hun verworvenheden met hand en tand verdedigen, want er staat veel op het spel. Er zullen sowieso grote verliezers zijn.

Vertrouwen, hoop en solidariteit

Laat je echter niet ontmoedigen of bang maken door deze woelige energie. Ze is broodnodig om ook maar een sprankeltje te laten veranderen in onze huidige patronen en te kunnen evolueren naar een nieuwe, moedige wereld. De situatie is ernstig, maar niet hopeloos. Het is én, én. Het is én ongezien wat we meemaken, wat je angstig kan maken, én het is een kans op beter, wat ons vertrouwen, hoop en solidariteit brengt. Beide zijn samen waar.

 

Heb je na het lezen van deze blog nood aan wat meer geruststelling en een breder perspectief? Bekijk dan mijn webinar van 12 mei: naar een nieuwe, moedige wereld. Deel 1 kan je hier gratis bekijken. Het vervolg kan je nabestellen. Je krijg er een astrologisch overzicht van wat er in maart is begonnen, het verloop van de rest van het jaar, met tot slot een uitzicht op de komende jaren.

 

Bron: vrij naar Astrodienst Newsletter September

Foto: Sergio Souza op Pexels