Nieuwe Maan en Zonne-eclips op 14.12.2020

‘t is weer eclipsbrilletjestijd. Maar niet voor ons in Europa. Want de zonne-eclips (de donkere nieuwe maan schuift hierbij tussen zon en aarde) is enkel gedeeltelijk te zien in Zuid-Afrika, Zuid-Amerika en omringende oceanen. Een zonne-eclips is een nieuwe Maan op steroïden. Niet elke nieuwe Maan is automatisch een eclips. Op 14 december vindt de laatste van een reeks van 6 eclipsen plaats in 2020. 

Een nieuwe maan in Schutter brengt vooral gedreven positieve energie en kansen om te groeien. Voeg daar de eclipsboost van de kosmos aan toe en je hebt te maken met sterke energie om ergens een nieuw begin aan te maken.

Kijk eens in jouw horoscoop welke planeten + en – 5 graden van 23°08′ Schutter (conjunctie), Tweelingen (oppositie), Vissen en Maagd staan (want die maken vierkanten met de nieuwe Maan). Daar zal de energie zich voor jou het sterkst laten merken. Let vooral bij een conjunctie op met overdrijving en de dingen té groot te zien, want dat is een gekend Schutter-trekje.

Misschien voel je het optimisme vandaag, maandag 14 december, (nog) niet ten volle. Ook de vorige en de volgende dagen kunnen rusteloos voelen. Je wil je pijlen en boog richten, maar het blijft nog een beetje flou welk doel je wil raken. Of, je voelt dat iets je nog weerhoudt.

Oppositie op de nieuwe Maan

Dat komt omdat de Zon, de Maan en Mercurius – die vandaag samenstaan in de goedaardige Boogschutter en elkaar versterken – een oppositie maken met de Noordelijke Maansknoop (NN) in de Tweelingen (zie horoscoop links van de huidige dagsituatie).

De NN, de richting die wij met z’n allen uitmoeten in de wereld vandaag, maakt tegelijk een vierkant met Neptunus in Vissen. Ook Mercurius en de Maan maken dit aspect met Neptunus en nemen in dit vierkant de Zon (door hun samenstand) mee op sleeptouw.

De Maan gaat erg snel, waardoor de Maan-NN oppositie en het Maan-Neptunus-vierkant enkel vandaag voelbaar zijn. Mercurius blijft tot 16 december in deze oppositie met de NN hangen.

Op persoonlijk vlak zou ik met het vierkant NN-Neptunus (dat nog duurt tot 23 februari 2021) voorzichtig zijn met (te) grote beloftes maken vanuit je gevoel of idealisme (don’t overpromise). Let op met het (online) aankopen van materiële dingen en kledij (kijk bonnetjes goed na, leveringen en teruggaven, want de dingen zijn niet wat ze lijken – It’s not all gold that glitters. Zo werd ik verliefd op een prachtige glitterjurk, die als een zak om mij viel, haha) en blijf van alle digitale upgrades of aankopen af (besteed ze uit, of wacht nog een paar dagen). En nog enkel voor 14 en 15 december: wees voorzichtig met grote uitgaven (Maan in Schutter is soms een big spender, vooral als om spiritualiteit of gevoelszaken gaat, of (reis)boeken door de korte Mercurius-conjunctie).

T-cross of T-vierkant

Zo’n aspectencombinatie van een oppositie en een vierkant met nog een andere planeet, noemen astrologen een T-cross. Een T-cross zorgt voor spanning, onrust en een flinke stuwkracht. Er moet iets uitgedrukt worden tegen wil en dank. Gelukkig is de NN geen planeet, waardoor de kracht van het T-cross iets minder zwaar doorweegt.

Toch zegt het iets over de manier waarop wij vandaag problemen oplossen. Door te blijven praten (Tweelingen), door trial en error, door te durven beslissingen nemen en erop terug te komen (de EU heeft net een akkoord om klimaatneutraal te zijn in 2050. Dat is enkel gelukt door te blijven praten. De Brexit-deadline is dan weer niet gehaald. Maar iedereen wil wel verder praten en ziet dat als een positieve zaak).

Google down

Wat ik vandaag opmerkelijk vond is dat net op eclipsdag Google een kwartier lang out lag voor iedereen. Zeker in België. Ik heb het niet verder nagevraagd. Even geen cloud dus, geen Google Mail, geen Google Drive en geen Google Calendar. Even paniek! Volgens mij ligt dat aan dit T-cross. Het was ook vrij snel weer verholpen dankzij Mars. Daar kom ik nog even op terug.

De NN in Tweelingen vierkant Neptunus in Vissen gaat over miscommunicatie, verloren data, vage, dubbelzinnige of onduidelijke interactie en afspraken, geen toegang, de dingen ‘up there in the cloud’ die even ‘weg’ lijken en veel gebruikers een paar minuten in het ongewisse lieten.

“Wat gebeurt er? Ik begrijp het niet.”

Ook Mercurius (communicatie en denken) samen met Maan en Zon (maar dus enkel vandaag, dus kortdurend) maken dat vierkant met Neptunus, wat weer op onduidelijke communicatie wijst. Tegelijk worden we in onze kern (Zon) en ons gevoel (Maan) uitgedaagd om actie te ondernemen om ons idealisme en onze spiritualiteit (Neptunus in Vissen) te verkondigen aan de hele wereld (Zon/Maan/Mercurius in Schutter ziet het graag groot).

Bovendien vindt het T-cross plaats in het beweeglijke kruis (Schutter, Tweelingen, Vissen, Maagd) wat de volatiele aard en onstandvastigheid van de dingen benadrukt. Uitwegen worden gezocht en de crisis wordt zichtbaar in het lege punt (of apex-planeet) opposiet Neptunus, nl. in de Maagd. Dit teken heeft alles te maken met orde in de chaos brengen, logica, grondigheid en structuren. Iemand zal daar bij Google een detail met grote impact over het hoofd gezien hebben.

Meer dan één uitweg voor de gevangen energie in de oppositie

Gelukkig is er vandaag ook een driehoek van Zon, Maan en Mercurius met Mars in Ram, die op zijn beurt ook een sextiel vormt met de NN. Ook dat is naast het T-cross en Neptunus een uitweg voor de heen en weer slingerende energie in de Zon/Maan/Mercurius-NN oppositie. Mars duidt dus een tweede oplossing aan in de oppositie. Ze zullen bij Google dus wel met man en macht op die ‘Error 500’ gevlogen zijn om alles zo snel mogelijk weer normaal te laten verlopen (Mars initieert en pakt aan).

Aanvliegroute naar vernieuwing

December is dus best weer een intense maand. Er wordt vandaag veel benadrukt in de kosmos en er is veel te voelen: de positieve nieuwe maan – waarop nog even een oppositie met oplossingen zit – én de zonne-eclips als voorlopers van de ‘Grote Conjunctie’ van Saturnus en Jupiter op 21/12.

Allemaal luiden ze een nieuwe cyclus in. Ze vormen de aanvliegroute naar vernieuwing, wat echt een groot thema is in de astrologie nu. En straks is er nog een nieuw begin met de planeten die naar Waterman gaan en de start van 2021, een nieuw jaar waar iedereen naar uitkijkt.

Dat dit allemaal heftig kan aanvoelen is dus niet minder dan normaal. Al zal dit niet voor iedereen zo zijn. Dat hangt af van de plaatsingen in jouw horoscoop en de huidige stand van de planeten.

Voor de anderen is het eerst nog pittig en even dit uitzitten. Laat het gebeuren, laat je helen. Zorg voor troost, warmte, zachtheid en spirituele of andere ondersteuning. Leren oké zijn met lastige zaken die je niet kan veranderen is verdomd moeilijk, … en tegelijk ook verrijkend en helend.

Foto header: Dave Davidson op Pixabay