21.12.20: De Grote Conjunctie van Jupiter en Saturnus

Het internet staat bol van artikels over de samenstand van Jupiter en Saturnus. Superinteressant, maar af en toe ook overweldigend. Ik voelde me eerst niet zo geroepen om daar ook nog eens mijn zeg over te doen. Maar ‘t is toch een soort bloemlezing geworden met een infuus van wat eigen bedenkingen in de vorm van een nieuw vragenspervuur.

Wat is een conjunctie?

Kort en eenvoudig gezegd: bij een conjunctie kruisen twee planeten elkaar ergens in de hemel. Daarbij lijkt het alsof ze op 1 lijn staan als je vanuit een vogelperspectief zou kijken naar ons zonnestelsel.

Wat is dan de ‘Grote Conjunctie’? Vanwaar die naam?

Sinds de oudheid zijn Jupiter en Saturnus de verst van de zon verwijderde planeten die nog met het blote oog te zien zijn. Doordat ze zo ver van de zon staan, doen ze er langer over om rond de zon te draaien. Bekijk het als een hele lange rit op de dierenriemcarrousel voor ze terug bij af zijn. Voor Jupiter duurt die rit een jaar of 12, voor Saturnus 28 à 29 jaar.

Dat maakt dat ze veel minder vaak conjuncties maken, of op één lijn komen, dan andere planeten. En dus is een dergelijke samenstand die voor ons oog nog zichtbaar is, best zeldzaam.

Ruwweg elke 20 jaar ontmoeten deze heren elkaar aan de hemel. Maar niet al hun conjuncties zijn goed te zien. In 2000 verblindde de naburige zon ons zicht. De laatste keer dat we de conjunctie wel goed konden bewonderen was in 1981, bijna 40 jaar gelden.

Is dit fenomeen zeldzaam?

Het fenomeen op zich vindt elke 20 jaar plaats. Zo heel zeldzaam is dat dus niet.

Wat er nu wel zo bijzonder aan is, is hoe ‘dicht’ Jupiter en Saturnus zullen samen staan. Vaak spreken we al van een conjunctie als de planeten toch nog een graad van elkaar verwijderd zijn. Die kleine afwijking noemen astrologen de ‘orb’. De planeten staan dan niet perfect op 1 lijn. En toch tellen we dat als een conjunctie.

www.timeanddate.com

Op 21 december vallen onze hoofdrolspelers echter zo goed als in elkaars armen op een tiende van een graad, waardoor je ze tegelijk en samen in je telescooplens kan vangen. In 1961 was dat nog een kwartje van een graad, lichtjaren apart, en ook toch al een ‘nauwe’ conjunctie. Hoe ‘nauwer’ de conjunctie, hoe sterker de kracht van de energiedans van beide planeten, zoals nu. Noem ze gerust elkaars knuffelcontact, om in actuele termen te blijven. 

Je moet al 8 eeuwen teruggaan om ze even up close and personal te zien knuffelen als deze keer. De volgende keer dat ze zo dicht komen, is pas binnen 60 jaar. Die maak ik wellicht niet meer mee of ik moet al over de honderd gaan!

Dus, in dat opzicht is de innige slow op de dansvloer van de sterrenhemel best een zeldzaam spektakel en een once in a lifetime event.

Wat is er bijzonder aan dat dit net gebeurt op 21.12.2020?

Lulworth Cove © Chris Kotsiopoulos
Lulworth Cove © Chris Kotsiopoulos

Elk jaar op 21 december vindt de winterzonnewende plaats. Dat is de kortste dag en langste nacht van het jaar. Daarna lengen de dagen weer. De zon staat nu het laagst aan de horizon en haar boog van zonsopgang tot zondondergang is momenteel het kortst.

Spiritueel en astrologisch zijn dit intense energieportalen. Zeker in de nasleep van de eclipsen in december en de recente nieuwe maan in Boogschutter.

Misschien noemen we de ‘Great Conjunction’ dit jaar beter ‘The Grand Opening’ van het Waterman-bal. Want onze dansers trippelden enkele dagen geleden al van het teken Steenbok in het teken Waterman. En andere planeten volgen nog.

Voor sommige astrologen is dit hét begin van The Age of Aquarius. Ook al omdat het fenomeen zich afspeelt op 0° Waterman, wat staat voor een enorm krachtig begin. Al is er niet 1 dag die deze geleidelijke overgang markeert. We spreken niet van een vóór en na. Zoals over het jaar 0, voor en na Christus. Al zien velen dit wel als een symbolische datum.

In elk geval kunnen we niet ontkennen dat flarden van de nieuwe tijd met nieuwe denkbeelden over de samenleving al meerdere decennia ons leven insijpelen. Denk aan de industriële revolutie, de uitvinding van de lamp, ruimtereizen, de hippiebeweging, minderheidsgroepen wiens stem veel meer gehoord wordt dan ooit, etc. Je mag jezelf zijn, hoe raar of anders je ook bent.

Waarom spreekt men voor deze Grote Conjunctie van een nieuwe wind? Wordt 2021 beter?

De zwaarte van 2019 en 2020 zullen we in 2021 alleszins veel minder voelen. De nieuwe wind verwijst naar het element waarin deze Grote Conjunctie voor het eerst sinds 200 jaar zal plaatsvinden. In astrologie hebben we 4 elementen: vuur, aarde, water en lucht.

Met Waterman organiseren Jupiter en Saturnus hun 20-jarige reünies voor de komende 200 jaar in de club van de luchttekens. De vorige 200 jaar was dat telkens in aardetekens, wat mee die zwaarte van de voorbije jaren heeft getekend. Er is nu meer plaats voor vernieuwende ideeën en denkbeelden die anders zijn.

“The wind will be at your back, doors will open, that is fundamental to
2021 with Jupiter in this particular mix.” Steve Forrest

We moeten al 800 jaar de geschiedenis terug induiken om de laatste samenstand van onze heren in de achtergrond van luchtteken Waterman op te snorren. Dat was tussen 1226 en 1405. In deze periode kenden we grote uitbraken van de Plaag. In Europa stond deze tijd voor het einde van de Middeleeuwse ‘Dark Ages’ en het begin van de Renaissance. Een woelige periode op cultureel en politiek vlak en de geboorte van veel ‘nieuwigheden’.

Wat betekent de Grote Conjunctie vandaag voor ons?

De Grote Conjunctie doet ons afvragen wat we kunnen behouden wat goed en waardevol is. Saturnus is de traditionele heer van Waterman en zoekt naar de wijsheid en ervaring die al in jou is. Die mag je meenemen. We gaan niet het kind én het badwater eruit gooien.

Anderzijds doet de kosmos ons ook reflecteren over wat we mogen loslaten. Wat houdt ons nog tegen om die nieuwe deur vol vertrouwen en met een overtuigde YES open te zwaaien? Eens we onze voet op de dorpel hebben, mag de oude deur die ons niet meer dient dicht.

Bovendien maakt Jupiter dat het niet allemáál moeilijk en lastig zal zijn zoals in 2020. Hij geeft je wind in de zeilen en gemak. 

De Weldoener zal zorgen voor kansen, nieuwe ideeën en een open mind. Saturnus werkt hard om die overvloed aan gedachten te structureren en te faseren in concrete bouwplannen. En tegen een Waterman-achtergrond ruikt die bevrijding van een oud juk of zeer altijd een beetje naar revolutie.

Ben je ongelukkig nu, zit je niet op je pad? Of voel je dat je vast zit en al veel te lang veel te veel verdraagt? Dan kan deze energie je dingen doen doen waar je je tevoren niet toe in staat achtte, en je zo gidsen naar persoonlijke vrijheid. 

Waterman-webinar samen met Heksen Dragen Sneakers

Wil je graag meer in detail horen welke impuls deze conjunctie ons heeft gegeven in het licht van het Waterman-tijdperk? En welke impact dat heeft op je eigen leven? Herbekijk dan het webinar dat ik gaf voor Heksen Dragen Sneakers.

 

Bannerfoto: Steven Severinghaus op Flickr