Juli 2019 is eclipsseizoen in Kreeft en Steenbok

Juli is een bewogen maand op sterrenvlak, want het is weer eclipsseizoen. Er hangt enorm veel spanning in de lucht. Bovendien loopt Mercurius driekwart van juli retrograde (van 7 tem 31 juli). Dat geeft een boel emoties waarover het lastig praten is. Maar hoe moeilijk deze astrologische hemelfenomenen ook, ze zijn karmisch en van levensbelang.

Eclipsen zorgen voor dramatische keerpunten in ons leven. Ze brengen vaak onverwacht verrassend nieuws dat een kettingreactie aan gebeurtenissen in beweging zet. Het zijn kosmische ingrepen die ons weer op het juiste pad brengen wanneer we daarvan afgeweken waren. Dat zet een hoop druk op relaties, projecten en ingeslagen wegen. Ik vertel je graag meer over de eclipsen in een volgend artikel, maar nu eerst terug naar de maand juli.

Omdat de eclipsen in Kreeft en Steenbok voorkomen, zullen vooral mensen met een Zon, Maan of Ascendant Kreeft en/of Steenbok hier last van hebben. Heb je water- (Schorpioen en Vissen) en/of aardetekens (Stier en Maagd) in je Zon, Maan of Ascendant, dan voel je dit ook feller aan. Toch hebben eclipsen die in dezelfde elementen (water en aarde dit keer) voorkomen, hebben uiteindelijk wel een positief resultaat voor jou.

Op 2 juli hadden we een zonne-eclips in de Kreeft

Een zonne-eclips gaat gepaard met een nieuwe maan. De maan staat dan tussen de aarde en zon en blokkeert zo even het licht van de zon. In de duisternis van de nieuwe maan kunnen kansen en plannen ontstaan om iets nieuws te beginnen. Dat kunnen kleine zaken zijn, of heuse mijlpalen in je leven, zoals een geboorte, een huwelijk, een verhuis, nieuwe job of lief, of het inluiden van een ander nieuw tijdperk.

Bij een nieuwe maan staan zon en maan samen in hetzelfde teken. En op 2 juli was dat in de moederlijke Kreeft. Denken en voelen werken dan met dezelfde energie. Kreeft staat voor je huis, thuis en je gezin. Meer bepaald je moeder en je kinderen. Het is een waterteken dat wil verzorgen, bemoederen, beschermen en meeleven. De gevoelswereld en de empathie is groot bij de Kreeft. Emotionele veiligheid wordt gevonden in lekker thuis gezellig samen rond de tafel hangen.

Bij een nieuwe maan in Kreeft kan je meer last hebben van moodswings, prikkelbaarder zijn, moeilijker slapen. Je kan vooral nu niet goed tegen ruzie of onenigheid en je voelt je sneller gekwetst door de woorden van anderen. Je wil je liefst thuis in je huis of op je kamer terugtrekken en niemand zien. Je hebt warmte, knuffels en zachtheid nodig.

Kreeften zijn nostalgisch over het verleden, koesteren hierover goede herinneringen en hebben het daarom moeilijk om het oude los te laten. Toch is de nieuwe maan met de eclips een goed moment om schoon schip te maken, die garage of kamer uit te mesten en voorgoed weg te gooien wat je niet meer nodig hebt. Oude kindertekeningen, prullaria uit je jeugd of gekregen van verre familie, erfstukken die ‘afgeleefd’ zijn. Ze mogen eindelijk weg. Je zal je een stuk lichter voelen.

Op 16 juli is er een nog een eclips, een maaneclips, bij de volle maan in Steenbok

Bij een maaneclips hoort een volle maan. De aarde staat nu precies tussen de zon en de maan (zon en maan staan dan opposiet of tegenover elkaar), waardoor de maan zo fel verlicht is. Maaneclipsen zijn emotioneler dan zonne-eclipsen en luiden veelal het einde van een tijdperk in.

Bij een volle maan staan zon en maan in tegengestelde tekens. De zon staat op 16 juli in Kreeft en de maan in Steenbok. Denken en voelen werken nu in tegenoverliggende energieën. De zon op een gevoelige en zachte manier (Kreeft), de maan op een zakelijkere en formele manier (Steenbok). Dat klinkt een beetje paradoxaal, omdat Kreeft het teken is dat eigenlijk bij de maan hoort. De maan staat dus niet zo sterk in de Steenbok.

Toch legt ze de nadruk op je behoefte aan veiligheid op maatschappelijk vlak en in je carrière aan de ene kant, en werkt de zon op je verlangen naar huiselijkheid, je gezin, verzorgd worden of zelf anderen kunnen verzorgen. We moeten dus de balans herstellen tussen enerzijds dat harde werken, onze emoties wegduwen en flink doorzetten (want dat hebben we zeker en vast genoeg gedaan), en rusten, ontspannen, je kwetsbaarheid en je diepste gevoelens een plaats geven anderzijds.

Met de maan in de Steenbok kan je anderen goed raad geven – want je bent wereldwijs – kan je gevoelens voor jezelf houden en er echt staan voor anderen, die dan graag op jou leunen. Het kan een valkuil zijn tijdens deze maaneclips om je te richten op anderen helpen veranderen, maar je ontkomt er zelf ook niet aan. Dus kijk ook maar best naar de thema’s die voor jou spelen en ontdek waar de verandering zich voor jou opdringt.

Er vindt ook een gedeeltelijke maansverduistering plaats op 16 juli, wat de energieën alleen maar hoger gespannen maakt. Je hebt nood aan geborgenheid en troost, een arm om je schouders, een knuffel, wanneer je sombere en intense gevoelens tegenkomt die je liever niet ervaart. Ook oude pijn kan naar boven komen om geheeld te worden. Het kan dat je niet wil geconfronteerd worden met al dat pijnlijke gedoe. Dan trek je je terug, ben je stil, onderdruk je je gevoelens en stort je je weer op je werk. Maar omdat Pluto nu dicht bij de maan staat, kom je hier deze keer niet mee weg.

Pluto wil je helpen om tot bewustzijnsverruiming en transformatie te komen. Dat kan alleen als je je gevoelens echt doorvoelt. Die nieuwe inzichten zijn nodig voor je persoonlijke groei en je geluk. Je kan grenzen willen opzoeken, er kunnen verborgen zaken aan het licht komen en je kan diepgewortelde angsten over de toekomst en het verleden willen loslaten.

Mercurius retrograde van 7 tot 31 juli en nieuwe maan op 31 juli

Daarbij komt dan nog dat in deze maand, de planeet van het denken en communiceren retrograde loopt. (Lees meer over deze Mercurius retrograde.) Het is goed om nu na te denken, maar niet om belangrijke beslissingen te nemen of relatieproblemen uit te praten. Wacht nog een weekje tot na 16 juli en oefen ondertussen in kalm zijn. Lukt dat niet zo goed? Ga dan iets fysieks doen of zingen.

Op 31 juli is er een tweede nieuwe maan in de maand juli. Dat komt niet zo vaak voor. De nieuwe maan staat dan in Leeuw. Dan kunnen we weer aan onszelf denken en onszelf op de eerste plaats zetten. We mogen vrolijk stralen, actie ondernemen en wat meer gaan genieten van het leven. Omdat Venus dan bij de maan staat en een vierkant vormt met Uranus, mag je zelfs een onverwachte dosis knisperende romantiek in de lucht verwachten. Love will be in the air! Soon!