Astrologie is (een) kunst en dus altijd een interpretatie

Uitleggen wat astrologie precies is en hoe het werkt is geen makkelijke taak. Ik schiet altijd woorden te kort. De ervaring van een eigen bezoek aan de astroloog maakt veel duidelijk en zegt meer dan woorden. En toch.

Recent las ik een hele goeie omschrijving van astrologie door Liz Greene. Liz is een gerenommeerde analytische psychologe en astrologe en schreef verschillende boeken over astrologie. Ze vergelijkt astrologie met kunst en ziet de astroloog als kunstenaar.

Via beelden, geluiden, woorden en vormen brengt de astroloog betekenissen en boodschappen over. Betekenissen en boodschappen die voor onze rationele geest anders totaal ontoegankelijk en ongrijpbaar zouden zijn. Want, als een kunstwerk ons raakt, dan is dat, omdat het op verschillende niveaus tot ons spreekt: intellectueel, intuïtief, emotioneel en instinctief. En het zijn al die niveaus samen die symboliek of de taal van de astrologie uitmaken.

“Astrology is a language. If you understand this language, the sky speaks to you,” zei Dane Rudhyar, een andere astroloog en pionier in humane astrologie. Hij was de grondlegger van de moderne transpersoonlijke astrologie.

Elke horoscoop is uniek, en zo ook de invulling van de symbolen in een horoscoop. Zo komt het dat Mars in de horoscoop van de ene persoon wordt gezien als symbool van agressie en razernij, en in de horoscoop van een andere persoon als symbool voor kracht, motivatie, moed en initiatief. In weer een andere horoscoop kan Mars staan voor hoofdpijn, uitslag en andere somatische tekenen van interne spanning zoals boosheid of stress. En in nog een andere horoscoop kan Mars gezien worden als een ontmoeting met een mannelijke partner of stoer evenement in de buitenwereld.

Al deze betekenissen voor Mars zijn ‘juiste’ interpretaties. De kunst om te bepalen hoe en wanneer Mars het meest waarschijnlijk tot uitdrukking komt in een individu, is gebaseerd op andere talenten dan empirische testen.

De kunst van astrologie kan niet zonder intellectuele helderheid; maar even goed kan het niet zonder empathie, intuïtie, verbeelding, perspectief en ervaring.

En zelfs dan schiet de interpretatie niet altijd in de roos, omdat kunst nooit een gegarandeerde ‘juistheid’ heeft. Op zijn best, garandeert het betekenis en inzicht.

Veel mensen gaan te raden bij een astroloog in de hoop dat ze eenvoudige antwoorden zullen krijgen op complexe levensvragen. Maar als de persoon dieper kijkt, wordt het snel duidelijk dat die eenvoudige antwoorden niet zijn waar het om draait in astrologie.

Dus, wie een levensstudie maakt van astrologie doet dat niet omwille van de bevestiging van de wetenschap erachter, maar omdat hij  of zij het graag doet. En een deel van die passie komt door het feit dat astrologie nooit faalt in het aanbieden van een nieuwe set mysteries om te exploreren, een nieuwe reeks onbeantwoorde vragen op te werpen om onze geest te stretchen en onze visie op de realiteit te transformeren. En dat … is wellicht een goede definitie van kunst.

Afbeelding: Zodiac van Alphonse Mucha, 1897