Saturnus in rustiger vaarwater in de Steenbok

Op 21 december, de dag waarop officieel de winter begint, maakte Saturnus na drie turbulente jaren de overgang van de enthousiaste Boogschutter naar de rustige en wijze Steenbok. Daar blijft hij de komende drie jaar lopen. En dat is goed, want wanneer een planeet in zijn eigen teken vertoeft, floreert zijn energie.

Wat mag je verwachten
Gefocust en met discipline werken, je afvragen of je job nog past bij wie je vandaag bent, hard werken om respect te verdienen – wat ook zal lukken als je bereid bent moeite te doen. Want voor niets gaat de zon op. Het is dus niet de makkelijkste transit, want je verwerkt er ook karma mee. Maar het is er wel een die je geeft waar je recht op hebt.

We kunnen nood hebben aan meer verantwoordelijkheid en autoriteit in bepaalde levensterreinen. Het huis waar Saturnus in je horoscoop doorreist, is de plaats waar je zaken kan loslaten en opnieuw kan beginnen bouwen.

Doe het liever traag en goed, dan snel en vluchtig, stelt leermeester Saturnus.

Hoe doe je dat?
Met realisme, eenvoud, onderscheidend vermogen en eerlijkheid. Saturnus test je, om te zien of je het wel hard genoeg wil. Zo scheid je het kaf van het koren in je waaier aan ideeën, wensen en verlangens. En dat vraagt tijd. Je krijgt daarom drie jaar om uit te maken wat goed is voor je en hoe je jezelf grondig en duurzaam kan verbeteren.

Het besef van controle is daarbij belangrijk, maar weet dat je enkel controle uitoefent over je eigen leven en niet over dat van anderen. Je hebt nood aan orde en structuur, en bouwen aan dingen die een blijvend karakter hebben in je leven. De directe pleziertjes schieten er daarbij al eens aan in. Maar het lange termijn succes dat eruit volgt is je beloning. Doorzetten loont dus.

En toch niet vergeten genieten …
Soms krijg je een wat geïsoleerd gevoel door al dat harde werk. Maar net in het werken zal je ook je plezier vinden. Toch blijft Saturnus je tegelijk uitdagen om niet gebukt te gaan onder de lasten en verantwoordelijkheden, maar tegelijk ook nog te genieten van de kleine dingen in het leven.

Kan je die balans voor jezelf vinden tijdens de komende drie jaar, dan zal je zelf een prachtige groei doormaken die voor de rest van je leven bij je blijft. Doe het dus liever traag en goed, dan snel en vluchtig, stelt leermeester Saturnus.