Saturnus: de harde leermeester

Saturnus is de planeet van karma. Het is de harde leermeester die je op een disciplinaire manier de les spelt. Hij doet ieder van ons wel eens op onze grondvesten daveren. Elk jaar loopt Saturnus ongeveer 4,5 maanden retrograde (in 2017 van 6 april tot 25 augustus). En dat is voor iedereen voelbaar. Maar het zijn de Steenbokken (de heer van dit teken is Saturnus) en de Boogschutters (in dit teken loopt Saturnus nu) die hier nu het meest mee te maken krijgen.

Retro, dat betekent achteruit. Maar planeten vliegen natuurlijk niet echt achterwaarts. Dat is slechts een optische illusie vanop de aarde. De aarde, Saturnus (en ook de andere planeten) bewegen in verschillende banen en op verschillende kruissnelheden. En dat veroorzaakt in bepaalde periodes van het jaar zo’n retrograde fenomeen.

Hoe leiden we ons leven vandaag? Waar bevinden we ons in onze relatie en onze job? Is dit nog steeds hoe we het aanvankelijk wilden?

Tijdens de retrograde loop van Saturnus werkt zijn kracht naar binnen. De planeet haalt de vaart uit de projecten waarmee we de vorige maanden zijn bezig geweest. Het ging te snel. We moeten op onze stappen terugkeren. Het is een tijd van beperkingen, angsten en zorgen: lukt het me wel? Kan ik het wel? Of zal ik me in mijn ongeluk storten? Het zijn vragen die nu de hoofdrol spelen.

Op spiritueel vlak dwingt de harde leermeester ons na te denken over over ons karma, hoe we ons leven vandaag leiden en waar we ons nu bevinden in onze job en relatie. Nemen we wel onze verantwoordelijkheid? Het domein waarin je verantwoordelijkheden recent het sterkst zijn gegroeid – eender het welke –  is zo belangrijk, dat je extra tijd krijgt om alles op orde te stellen voor je verder mag. Het voelt zelfs als een test om te zien of je er met wat tegenslag nog steeds voor wil gaan. Of was het maar een bevlieging? De lessen die je nu leert zijn hard, pijnlijk, maar zeer waardevol op lange termijn.

In deze periode raak je al eens de controle kwijt over negatieve emoties zoals verdriet en schuldgevoel. De retrograde maanden geven je nochtans de kans het probleem te herkennen en het te aanvaarden. Soms gaat dit zo ver dat een drastische tussenkomst nodig is om je uit je doemdenken of isolement te breken.

Saturnus moedigt ons aan om nieuwe doelen te stellen voor de toekomst op basis van nieuwe inzichten over ons verleden. Heb je vroeger zaken beloofd, maar nog niet afgemaakt, dan is het een goede tijd om dat alsnog te doen. Heb je moeite om vooruit te komen in je leven? Wel, misschien zit er nog karma in de weg of unfinished business. Dus kijk eens of je alle beloftes uit het verleden bent nagekomen. Beter om ze nu af te werken dan nooit.

Saturnus brengt wijze, moeilijke lessen, maar gunt je ook waar je recht op hebt.

Wanneer Saturnus weer direct wordt op 25 augustus, zou je de moeilijkheden die hij aankaartte langzaam moeten hebben aanvaard. Je bent klaar voor de volgende fase. Als je met toewijding, motivatie, focus en discipline hebt gewerkt aan je verantwoordelijkheden, dan wordt de nieuwe fase beloond met productiviteit, succes en erkenning. Saturnus brengt wijze, moeilijke lessen, maar gunt je ook waar je recht op hebt. Succes!