Adara in Het Nieuwsblad: de comeback van astrologie

Astrologie maakt een comeback. Vooral nu in onzekere tijden. Reporter Eline vandeGehuchte trok voor het Nieuwsblad op pad om dit fenomeen te onderzoeken. In het stuk laat ze verschillende stemmen aan het woord: een woordvoerder van Bol.com, een sociaal-psycholoog, een professor natuurkunde, een astrofysicus, soul mentor Maxime Vossen en Nele van Adara.

Het artikel verscheen in de weekendbijlage NU van Het Nieuwsblad van 23 mei 2020.

Enkele highlights uit het artikel:

 • Jongeren zijn weer helemaal into astrologie. Ze aarzelen niet om al hun vragen stellen aan een astroloog. Toch komt daar niet altijd een pasklaar antwoord uit. “Astrologe Nele Costers geeft dat ook grif toe. “Je kan gerichte vragen stellen, maar daarom krijg je nog geen gericht antwoord. We lezen de positie van de planeten en de sterren en hoe dat invloed heeft op ons leven en onze persoonlijkheid, maar we zijn geen toekomstvoorspellers.””
 • Astrologie is alomtegenwoordig: overal duiken Instagram-accounts op over horoscopen, tarotkaarten en spiritualiteit, kledingwinkels verkopen astro guides, Spotify featuret afspeellijsten van je zonneteken en de verkoop van astroboeken boomt als nooit tevoren. ““We zien een opvallende verschuiving in de leeftijd van de kopers”, zegt Bol.com-woordvoerder Tamara Vlootman. “Eerst kochten vooral de 50- tot 59-jarigen het genre, nu zijn het twintigers.””
 • Ook sociaal psycholoog Alain Van Hiel (UGent) merkte dit op in een studie die hij voerde naar indicatoren van een autoritaire tijdgeest. Ook in de jaren ’30 steeg de astroboekenverkoop net zoals vandaag. We zien wel gelijkenissen. ““Ook nu heerst een soort maatschappelijk onbehagen, een onrust. Mensen proberen daarvan af te geraken door houvast te zoeken. Ze willen orde in de chaos scheppen, kunnen omgaan met wat voor hen onzeker is.”, weet hij.”
 • Vandaag zijn we makkelijker onderhevig aan sociale beïnvloeding door onder meer de komst van het internet. Jongeren kijken steeds meer naar elkaar en influencers. En dan kan het ineens snel gaan. Dat merkte ook Nele Costers. ““Toen ik ermee begon, was het nog iets wat de mensen angst inboezemde. Dat Madame Soleil-gevoel was heel erg aanwezig. Nu hebben die muffe, oubollige boeken plaatsgemaakt voor toegankelijk leesvoer en is astrologie uit het obscure, donkere hoekje gestapt. De oude wijn zit in nieuwe kruiken, zeg maar. Iedereen kan er nu door geboeid of geholpen zijn.””
 • De mensen die een astrologische lezing bestellen, zijn vaak op zoek naar antwoorden omdat ze vast zitten of belangrijke keuzes moeten maken rond relaties, werk of vriendschappen. De psychologische kant van het astrologisch verhaal is daarbij wel belangrijk. En ook al noemt Nele zich geen psycholoog, ze is “er wel van overtuigd dat astrologie samenhangt met ons welbevinden.”
 • Astronomen, de wetenschappers van het heelal, stellen zich wel vragen bij de revival van de astrologie. ““Het is een vorm van entertainment, maar het lijkt me niet verstandig levensbelangrijke beslissingen te nemen aan de hand van de sterren”, zegt professor natuurkunde Freya Blekman (VUB).” Ze stelt astrologie gelijk met de willekeur van een dobbesteen gooien.
 • Astrofysicus Maarten Baes (UGent) treedt Freya Blekman bij en noemt astrologie een pseudowetenschap. ““Sterrenkunde is een fysische wetenschap, we volgen theorieën die gebaseerd zijn op empirisch onderzoek.” Al begrijpt hij wel dat de sterrenbeelden ooit gecreëerd zijn.”
 • Toch blijft astrologie vandaag niet beperkt tot ‘de boekskes’. Verschillende apps zoals Co-Star, The Pattern en Astrology Zone hebben miljoenen gebruikers. “In een studie van MTV Insights bij duizend jonge Amerikanen tussen de 14 en 29 jaar oud geeft 75 procent aan in astrologie te geloven en de helft van hen raadpleegt geregeld een horoscoop om keuzes te maken op liefdesgebied.”
 • Nele gebruikt de sterren en planeten om iemand via een 1 op 1 gesprek inzicht te geven in wie hij is. Weten wat je sterktes zijn, hoe je in elkaar zit en hoe je die kennis kan benutten om vooruit te komen, daar draait het om.
 • Ook Maxime Vossen beaamt dat jongeren veel bezig zijn met zelfontwikkeling. Op het spirituele platform Heksen Dragen Sneakers luisteren vooral twintigers en dertigers naar de podcasts over relaties, seksualiteit, of het maken van goede voornemens. En dan “hebben we het daarom dikwijls over de link met je sterrenbeeld. Een schorpioen zal bijvoorbeeld anders reageren in bepaalde situaties dan een leeuw, en een waterman kan serieus botsen met een stier”.
 • “Volgens Vossen, die zelf tarotkaarten leest, is astrologie een tool om dergelijke inzichten te krijgen. “Bij de ene lukt dat met behulp van een psycholoog of meditatie, bij de andere door astrologie. Het is zoals met talen leren, met sommige talen ben je sneller weg dan de andere.””
 • Tot slot zegt Nele nog: “Millennials zijn opgegroeid met een brede waaier aan keuzes. Het is voor hen perfect mogelijk om tegelijkertijd verschillende interesses te hebben. Vroeger was het óf religie óf wetenschap, nu leven al die zaken naast elkaar.”
 • Ook wetenschappers zien de interesse in de ruimte groeit. Het studentenaantal was nooit zo hoog volgens astrofysicus Maarten Baes: “Ik begrijp dat het zo veel mensen aantrekt, het heelal is een fantastisch labo.”