Mercurius retrograde? Fouten en vertragingen!

Voor iedereen is het weer zover. Al zullen vooral de Maagden (Zon, Ascendant of Maan) het extra ondervinden. De planeet van denken en communiceren, Mercurius, loopt drie weken retrograde. Communicatie, machinerie, IT, verkeer, planningen en meningen zijn onderhevig aan fouten en vertragingen. Voorzie tussen 30 augustus en 22 september speelruimte om eventuele misverstanden recht te zetten en verloren werk in te halen.

Een retrograde Mercurius werkt op twee niveaus: op wat buiten je ligt en op een persoonlijk niveau. Aan wat buiten je ligt, kan je niet veel doen. Behalve vriendelijk blijven bij fouten, uitstel, een omleiding en alles, echt alles dubbelchecken (soms is zelfs dàt niet voldoende). Teken ook liever geen contracten nu. Vraag wat respijt om na te denken en teken pas na 22 september. Op persoonlijk vlak, daarentegen, biedt de planeet tijdens zijn schaduwtocht heel wat voordelen.

Iets is te snel gegaan en we moeten op onze stappen terugkomen. Dat is de teneur van een retrograde Mercurius. Hij nodigt ons uit om te stoppen, te landen en om ons heen te kijken. Handelen we nog wel vanuit ons centrum, vanuit ons hart? Of worden we weer helemaal opgeslokt in de maalstroom van het leven (bv. de zomerluwte op het werk is al lang verdwenen, school is weer gestart, hobby’s ook, …)? Zorgen we wel genoeg voor onze eigen mentale gezondheid, of gaan anderen voor?

Voor Maagden, Vissen en Kreeften (de ‘zorgers’ in de dierenriem) is dat erg herkenbaar: anderen eerst plaatsen. Maak gebruik van de flitsende inzichten van Mercurius. Doe aan introspectie. Kijk in de spiegel. Wees eerlijk. Wat zie je? Hoe doe je het? Hoe pak je het aan? Val je weer in oude patronen? Durf je hulp vragen?

Overweeg hoe je systematisch tijd kan nemen voor jezelf. Plan rust in je drukke agenda of begin met korte meditaties, yoga, of iets anders rustgevends op een vaste dag in de week. Omarm dit leer- en oplaadmoment over jezelf, zodat je er tijdens de directe loop van Mercurius – wanneer het dagdagelijkse leven weer op kruissnelheid is – tegen kan, vanuit je hart en een stevig centrum.

Mercurius vormt een dreamteam met Maagd als heerser van dit teken. Het element aarde maakt het ideaal om te vertragen, om te herorganiseren en te bouwen op nieuwe fundamenten die we voor onszelf leggen. Doe het vastberaden, met de nodige discipline en structureel. Dus niet willekeurig, wanneer we het nodig denken te hebben, want zo’n afspraken met onszelf hebben toch geen blijvend karakter.

We willen na 22 september kunnen terugvallen op onze eigen gezonde stevige basis. Dus moeten we die onderhouden. Want bij Maagd hoort ook gezond eten en zelfzorg (regelmaat, genoeg slaap, …). Voldoende bewegen is even essentieel voor een fitte geest als voor een fit lichaam.

Tot slot, 3 tips die je kunnen helpen tijdens de retrograde loop van Mercurius:
1. Lees het boek ‘Zelfzorg’ van Marc Buelens en Ann Vermeiren (zie bol.com)
2. Maak een actieplan van wat je anders wil met concrete en positief geformuleerde acties.
3. Hou 3 weken een dagboek bij. Kijk welke nieuwe ideeën en inzichten je over jezelf ontdekt. Kies en maak een bewuste keuze om het anders te doen.

Voel je welkom om je eigen successen hier te delen. Vooral Maagden zijn meesters in praktische tips (en zeker ook Stieren en Steenbokken). Je helpt er bovendien heel wat anderen mee vooruit. 😉 We zijn benieuwd. En heb je nog vragen, shoot!