ONLINE RETREAT: De 12 Heilige Nachten

Welkom in het Online Retreat van Isabelle van Chakra Spirit en Nele van Adara! We zijn superblij dat je jezelf deze spirituele reis gunt en dat je ze samen met ons wil beleven.

Tijdens de 12 donkerste dagen van het jaar tijd staan we bewust stil. De energetische sluiers zijn nu dun en doorlaatbaar. We stellen onszelf open voor spirituele informatie die nu makkelijker tot ons kan komen. We gebruiken meditatie en laten ons inspireren door de tekens van de dierenriem en hun kristallen. De gechannelde beelden die we daarbij gebruiken, roepen de energie op per teken. Ook als je niets van astrologie afweet. We versterken die boodschappen per teken met de energie van 12 kristallen per teken. Die set heb je normaal thuis al ontvangen.

Mediteren: euh, wat? Of, ja, super!

Met mediteren bedoelen we dat je dagelijks een moment kiest om even kwalitatieve aandacht te schenken aan de dierenriemtekens. Hoe je liefst mediteert, laten we aan jou. Misschien ben je een doorwinterde zitter en is dit voor jou peace of cake. Doe gerust! Maar misschien is dit totaal nieuw of vind je jezelf er niet goed in. Dan is dagelijks bewust aandacht schenken aan de beelden in een stille ruimte zeker ook meer dan genoeg!

De meditaties zijn dus niet begeleid met een stem. Vind je het wat lastig om in stilte naar een beeld te kijken? Dan kan de 12 Heilige Nachten Playlist je misschien beter bij de les houden.

Wat is wel belangrijk?

 • Kies een comfortabele plaats voor je dagelijkse zitmoment
 • Zeg tegen je huisgenoten dat je niet gestoord wil worden
 • Kies hoe lang je wil mediteren: soms is 10′ voor jou genoeg, soms wil je diep gaan en is 30′ of langer een minimum. Of misschien wil je dit in je huidige meditatie inbouwen, of varieer je liever per dag. Voel maar!
 • Kies een comfortabele zithouding (op een stoel, op de grond in kleermakers- of lotushouding, op een kussen, liggend, …)
 • Begin met enkele diepe ademhalingen en zak elke adem ietsje dieper
 • Begin de eerste meditatiedag met het beeld (je kan ze op je laptop open zetten, of afdrukken) en bijhorende kristal van de dierenriem (zie meditatiekalender hieronder)
 • Leg het kristal voor, of op de afbeelding (als je ze hebt afgedrukt)
 • Kijk lang en diep naar het beeld: merk op welke gedachten, woorden, verhalen, herinneringen, uitdrukkingen of andere beelden dit oproept. Welke gevoelens primeren er? Merk je dat ergens in je lichaam? Wat vind je fijn? Wat vind je lastig? Wat raakt je? Of waar voel je weerstand? Wat mag je van de energie van dit teken leren of meenemen? Mag je iets meer gaan omarmen, en zo ja, wat dan precies?
 • Noteer, teken of knip/plak (visionboard style) in je journal (hier zorg je zelf voor) na je zitsessie zonder oordeel wat er voor jou allemaal opkwam. Ook hier spendeer je zelf weer zoveel tijd aan als je wil. Mag van de ene dag op de andere verschillen.
 • Geniet van dit me-time-momentje!
 • Bedankt het universum voor de ontvangen informatie
 • Neem nog 3 diepe ademhalingen en sluit af om je dag te beginnen of verder te zetten

Oei, ik heb een dag niet gemediteerd?

Ach, beetje jammer, maar geen mens overboord. Dat gebeurde mij ook wel eens. Of dat ik de meditatie wel kon doen, maar niet kon noteren. Wees zacht voor jezelf. We houden normaal winterslaap in deze donkere dagen. Geen tijd om nu weer veeleisend naar jezelf te gaan doen.

Aan het einde van de 12 dagen, is er een extra ‘inhaaldag’ voorzien om het/de gemiste teken/s alsnog te bekijken en je journal te vervolledigen.

Meditatiekalender

In deze kalender vind je met welk teken we mediteren op welke dag. We starten zoals je kan zien niet met Ram, het begin van de dierenriem, maar wel met Steenbok. Dat komt omdat we nu in het Steenbokseizoen zijn.

De informatie die je deze dagen per teken doorkrijgt, is betekenisvol voor jou in 2023 wanneer de zon in dat teken staat.

Heb je bijvoorbeeld bij Ram gemediteerd dat je wat meer je grenzen mag aangeven? Dan zal je dat kunnen/mogen oefenen tussen 21 maart en 22 april 2023.

Zag je bij de meditatiedag van Maagd dat je je boel mag opkuisen? Dan geldt dat voor de periode tussen 24 augustus en 23 september.

 • Zaterdag 24 december is dus je voorbereidingsdag (of misschien heb je je journal al eerder geprept).
 • Dan hebben we dagelijks een dierenriemteken om bij te zitten
 • Vrijdag 6 januari is je inhaal- en afrondingsdag.
 • Op 15 januari delen we in een afrondende Zoom-workshop onze ervaringen en binnengekregen kennis. We gebruiken daarvoor dezelfde link als bij de opstart-Zoom van 23 december om 19u.

Zoom-link
https://us02web.zoom.us/j/82722291750?pwd=bTZIbVpkYy92RlM2VENLajJOSHFjUT09
Meeting ID: 827 2229 1750
Passcode: 230300

Alle workshops worden opgenomen en zal je op deze pagina helemaal onderaan terug kunnen kijken.

Beelden van de dierenriem: kies je set

Wat de dierenriembeelden betreft, bieden we 3 sets aan.

 1. De eerste is voor iedereen bruikbaar: of je nu wel of geen kennis hebt van de astrologie, de gechannelde schilderijen per teken door surrealistisch kunstenaar Johfra Bosschart verbeelden de inhoud van elk teken. Johfra slaagt erin om de archetypische, universele energie van elk teken perfect te capteren in elk beeld. Vandaar dat je ook zonder astrokennis met deze schilderijen aan de slag kan.
 2. De tweede set komt uit een Astrology Oracle Deck van Antonella Castelli dat in deze versie helaas niet meer te verkrijgen is. De nieuwe versie is wel beschikbaar, maar helaas niet even mooi. Deze set vertegenwoordigt de dierenriemtekens met de symbolen en mensen en toont minder symboliek dan bij Johfra. Deze set is meer geschikt voor wie al wat kennis heeft van de tekens.
 3. Voor de doorwinterde astroloog kan het interessant zijn om eens te mediteren met de glyphs of symbolen van elk teken. Kijk eens wat die voor jou oproepen en wat ze allemaal tegen je zeggen.

Set 1: 12 dierenriemtekens door Johfra Bosschart

Je kan de beelden afzonderlijk downloaden in groter formaat op Melanie Reinharts webpagina.

Set 2: Astrology Oracle Deck door Antonella Castelli

Set 3: Glyphs of symbolen van de 12 dierenriemtekens

12 kristallen per teken

Je ontving je kristalset voor het Online Retreat normaal al thuis. Daarbij zat ook een gids met de naam van het dierenriemteken dat overeenkomt met elk kristal. Zo weet je ook welk kristal je voor de gekozen afbeelding van het teken kan leggen.

Heb je de afbeelding afgedrukt, dan kan je het kristal ook op de tekening leggen. Voel ook daar zelf maar weer wat goed voelt. Wil je dit integreren op een altaar of met kristallen die je zelf al hebt? Doe gerust!

 • Bergkristal – Steenbok
 • Fluoriet – Waterman
 • Botswana agaat – Vis
 • Carneool – Ram
 • Mosagaat – Stier
 • Chalcedoon of rood tijgeroog – Tweelingen
 • Maansteen – Kreeft
 • Citrien – Leeuw
 • Amethist – Maagd
 • Rozenkwarts – Weegschaal
 • Witte agaat – Schorpioen
 • Labradoriet – Boogschutter

Journallen

Kies een mooi journal om de input die binnenkomt tijdens het mediteren te noteren, of maak vision board met knipsels, of schrijf losse woorden op en maak daar een gedicht van. Sommigen hebben al een journal en gebruiken dat graag. Anderen nemen een apart journal specifiek voor de 12 Heilige Nachten. Elk jaar kan je dit ritueel opnieuw doen en kijken welke nieuwe lagen van wijsheid, inzichten en thema’s deze keer aan bod komen. Voor mij zal het dit jaar het derde jaar op rij zijn en ik maak in mijn journal altijd graag een persoonlijke, creatieve en liefst ook mooi ogende pagina. Wat inspiratie:

Whatsapp-ondersteuningsgroep

We zien elkaar in dit Online Retreat dus een eerste keer allemaal samen op vrijdagavond 23 december tijdens de eerste Zoom-avond en nog eens op zondagavond 15 januari 2023 op de afsluit Zoom-avond. Daartussenin, mediteer je op je eentje, of maak je een klein groepje om samen te mediteren. Wat jou het beste ligt. Maak gerust zelf een klein groepje of vlieg solo.

Heb je tijdens die dagen toch vragen over of je het wel allemaal goed doet? Dan kan je terecht in onze Whatsapp-groep. Isabelle heeft iedereen daar standaard aan toegevoegd. Wil je liever niet in deze groep? Verlaat met een gerust hart de groeps-chat. Er komen geen vuile blikken, beloofd.

Nog niet in deze groep opgenomen? Scan de QR-code om erin te zitten. Isabelle laat er per dag van de meditatiekalender weten welk dierenriemteken en welk kristal aan de beurt komt.

Afrondingsdag op 6 januari

Dit is je moment om eventuele gemiste tekens in te halen, of de input van je meditaties in je journal aan te vullen. Als je dat hebt gedaan, loont het ook om uit te zoomen op je 12 dagen-retreat en het grotere geheel even te bekijken.

 • Wat heeft het je gebracht?
 • Wat ga je ermee doen en wanneer?
 • En wat als er niets kwam?
 • Hoe voelde dat?
 • Kwam je verrassingen of verwondering tegen?
 • Wat zou je anders doen volgende keer?
 • Waar ben je dankbaar voor?

Zoom-opnames

Start-Zoom op vrijdag 23 december, 19u

Afrond-Zoom op 19 (ipv 15) januari, 20u

Bedankt aan alle deelnemers! Tot eind 2023 voor nieuwe 12 Heilige Nachten!

Maar in afwachting daarvan, wensen we je eerst heel veel genot met stilstaan en ontvankelijk zijn de aankomende 12 dagen. Benieuwd wat de sterrenbeelden je voor 2023 allemaal komen influisteren!

Sterrengroetjes,
Isabelle en Nele

?