Het Uranus-Pluto vierkant: waarom het vierkant draait

Het zijn astrologisch interessante tijden. Niet alleen is er deze week het Uranus-Pluto vierkant (exact op 19 maart), maar krijgen we op 20 maart ook nog een zonsverduistering op ons bord. Later meer daarover. Nu zoomen we in op het vierkant. Want daar is heel wat om te doen.

Het is nochtans al het zevende en – gelukkig – laatste op rij van een 3-jarige cyclus gestart in 2012. Het spanningsveld tussen deze twee buitenplaneten komt maar om de 80 jaar voor en is zeker niet onopgemerkt voorbijgegaan. Maar laten we vooral vooruit blikken.

Op sommige astrologische blogs lees je doemberichten over dit vierkant (wereldoorlog III), op andere sites naïeve duidingen (laat alles achter en kies voor je passie). In ieder geval houdt het vierkant een spanningsaspect tussen Uranus en Pluto in met groeipotentieel: Uranus staat voor het ongewone en de rebellie; Pluto voor grote transformaties. We voelen deze energieën al 3 jaar ‘trekken’. Samengevat ligt de opportuniteit hierin:

“I am no longer accepting the things I can not change,
I am changing the things I can not accept.”
Dr. Angela Davis

Hoe die energie wordt gebruikt, is aan ieder van ons. Deze energie roept vaak conflicten op. Toch kan je ze succesvol inzetten voor heel wat goede doelen. De conflicten zijn nodig om de veranderingen daadwerkelijk tot stand te brengen, anders blijf je toch maar in je luie zetel zitten.

Uranus-energie kan je vergelijken met een blikseminslag: onvoorspelbaar, zeer intens en kortdurend. Toen Uranus in de Ram kwam, was er de tsunami in Japan. Sinds dan merken we meer opstanden (bv. Egypte, Syrië) en terroristische aanslagen (bv. Charlie Hebdo, IS). Pluto-energie kan je vergelijken met een vulkaanuitbarsting: ze blijft veel langer ondergronds broeien voor ze uitbarst. En wanneer ze uitbarst, is de kracht zo sterk, dat ze een hele maatschappij kan wegvegen (bv. Pompei). Dat klinkt verschrikkelijk en is het vaak ook. Al mag je het uiteindelijke doel niet uit het oog verliezen: de mogelijkheid scheppen om een geheel nieuwe en betere wereld op te bouwen. Pluto vraagt om het probleem bij de wortel aan te pakken en geen cosmetica te gebruiken. Want wat we vroeger niet grondig genoeg hebben aangepakt, krijgen we nu dubbel zo intens terug.

Wat betekent het groeiaspect? We hunkeren naar vernieuwing en vrijheid, naar meer onszelf zijn (Uranus). Het lukt ons niet genoeg, omdat we denken vast te zitten in oude patronen. Dat geeft frustratie, rebellie en een gevoel van onrust diep vanbinnen. Met Pluto erbij word je aangemaand om je lot in eigen handen te nemen en het veranderingsproces in te zetten. Maar pas op: het werkt alleen als je op een juiste manier in je macht gaat staan. Verzet je niet tegen autoriteiten vanuit geldingsdrang of machtswellust. Dat is olie op het vuur. Denk aan de persoonlijke ontwikkelingskansen: we moeten nog leren om de energieën beheersbaar in ons voordeel te laten samenwerken. Kom dus op een rechtvaardige manier op voor jezelf. Neem de teugels terug in handen en begin vandaag met die nieuwe gewoontes.

Wat je toekomstplannen ook zijn, zet ze nu door. Dan heb je een serieuze kans op slagen. Blijf daarbij wel je unieke zelf en laat je niet ophitsen door je omgeving. Gelukkig staat Pluto in de degelijke, conversatieve Steenbok. Hij biedt daar een gefundeerd tegengewicht aan de heetgeblakerde, impulsieve Ram, waar Uranus momenteel huist. Toch is net die primitieve Ram-kracht nodig om ons in beweging te krijgen, zodat we die nieuwe Steenbok-fundamenten kunnen leggen voor ons verdere leven. Zoals gezegd, het is het laatste vierkant in een reeks van zeven. Heb je de voorbije drie jaar geen actie ondernomen? Wel, je krijgt nog een laatste kans. Gebruik ze wijs!

Om te weten welke huizen of levensgebieden in jouw horoscoop door Uranus en Pluto worden geraakt, heb je je radix nodig met daarrond de transits of dagsituatie. Zo leer je wat het Uranus-Pluto vierkant specifiek voor jou inhoudt.